Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Soovitusi maasikakasvatajale (2005-08-20 08:36:50)

 

Tänu augusti esimese poole ohtratele sademetele on maasikate tütartaimed kenasti kanda kinnitanud. Aiapidajal on aga praegu viimane aeg taolised noored istikud uude kasvukohta siirdada.

Paljasjuurseid taimi võib hädapärast ka septembris istutada, kuid tulemus sõltub sellest, kui kaua taimekasvuks vajalikku soojust jätkub. Nõrgalt juurdunud taimed satuvad külmakergituste meelevalda (mulla külmumine ja sulamine vahelduvad meie talvedel sagedasti) ning kevadeks on selliste taimede juured mullast välja tulnud. Õigel ajal jaole sattudes saab taimed tagasivajutamisega päästa, kuid saagist ei maksa sel juhul unistada.

Nõu- ehk kassetiistikutega on veidi julgem. Mida suurem juurepall, seda kindlam istutajale.

NB! Istutamiseks sobib kõige paremini pilvine ilm, lõõskava päikese ja palavusega ei soovita seda tööd ette võtta.

Kui peenra või istandiku rajamine alles kevadel plaanis, võis taimed kassettidesse või väikestesse pottidesse turbasse istutada, kuni püsivate külmadeni väljas hoida ning siis jahedasse hoiuruumi (keldrisse) tõsta. Temperatuur peaks jääma paari soojakraadi ja mõne külmakraadi vahele. Nii on kevadel pallis juurdunud taimed võtta ning need saab esimesel võimalusel ilma kasvu pidurdamata õigesse kohta siirdada.

Väikeste juurtega tütartaimed võib praegu istutada ka tihedalt eraldi peenrasse ning jätta sinna kevadeni juurduma (sooja ja pika sügise korral juurduvad korralikult). Siis pärast maapinna sulamist ja
pori kadumist ammutada koos mullapalliga ning istutada uude kasvukohta.

Kui aga tütartaimi sügisel üles võtta pole võimalik, tuleks võsundid emataime küljest
lahti lõigata. Nii säästavad vanad taimed allesjäänud kasvuaja jooksul rohkem toitainevarusid järgmise aasta saagi jaoks.
Ühe võsundi külge ei ole mõtet üle 2 noore taime jätta, sest kaugemate kasvujõud on väiksem.

Frigotaimed – võimalus saaki ajastada

Mujal maailmas juba aastaid, Eestis alles viimasel ajal aina rohkem leviv moodus. Füsioloogilistel põhjustel ei kasutata põhjamaiseid taimi, vaid need tuuakse Hollandist vm Lääne-Euroopast. Tegemist on tugevate tütartaimedega, mis pärast ülesvõtmist mõnekraadisse külma säilima pandud. Maha võib neid taimi panna kevadest alates, kuid otstarbekas on istutada alles pärast jaanipäeva, sest nii saab saagi sel ajal (augustis), kui tavaistandikud juba ammu tühjaks nopitud.

Kuidas maasikamaad ette valmistada…
Mulla istutuseelsel ettevalmistamisel tuleb see umbrohtudest, eriti tülikatest mitmeaastastest taimedest nagu orashein, naat, põldohakas, põldosi, münt, võilill jt puhastada. Kui maa on pikka aega kasutamata olnud ja väga umbrohtunud, tuleb temaga üsna palju vaeva näha. Loodussäästlikkuse seisukohast oleks parim viis hävitada umbrohte mustkesas. Majanduslikult tasuvam on herbitsiidide kasutamine. Mitmeaastaste umbrohtude hävitamiseks kesapõldudel sobivad Roundupi preparaadid, kuid ohtral kasutamisel jäävad ka neist mulda jäägid.
Maasika külvikorda
ei sobi
sellised kultuurid, millel on maasikaga ühesuguseid haigusi ja kahjureid (nt ristik, lutsern, raps, rüps, kartul, kurk, tomat, peet jt). Maasikat ei soovitata istutada ka endiste viljapuu- ja marjaaedade ning puukoolide maa-alale.
Maasika külvikorda sobivad teraviljad, sinep, kaunviljad, köögiviljad (v.a ristõielised) ja üheaastased heintaimed.

Kellelt küsida maasikaistikuid?


CERES AS
Harjumaal
tel
657 5372
HEIKKI KALJUSAAR FIE Läänemaal
tel 472 9713 ja 513 7121
JUHANI PUUKOOL Tallinna, Tartus ja Pärnus
tel 740 9500
KRISTIINE AIAKESKUS Tallinnas

tel 677 3426

PRUULI PUUKOOL Jõgevamaal
tel 775 2746, 522 7184
SEEDRI PUUKOOL Viljandimaal
tel 434 1053
SAARE-TÕRVAAUGU AIANDUSTALU Pärnumaal
tel 449 3657
TÕNU TALU Harjumaal

tel 654 0825
EPMÜ TAIMEBIOTEHNOLOOGIA UURIMISKESKUS EVIKA Harjumaal
tel 604 1484

Väino Eskla

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.