Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Puuviljandusteadlane Aleksander Siimon 110 (1900–1970) (2010-12-12 00:12:19)

 

Ridala vald tähistas Eesti esimese puuviljanduse doktori Aleksander Siimoni 110. sünniaastapäeva. A. Siimon sündis 29. dets 1900 Põgari-Sassi külas.

 

Kooliraha tuli tal endal teenida. Kuid sihikindla andeka noormehena paistis ta silma ning saadeti pärast ülikooliõpinguid põllutööministeeriumi stipendiaadina kaheks aastaks Berliini ülikooli Dahlemi õppe-katsejaama ja Oranienburgi aianduskooli haridust täiendama. Tagasi tulles sai ta 1929 novembris ülikooli kiitusega diplomi. Algas õpetaja- ja asejuhataja- ning lõpuks direktoriamet Kehtna kõrgemas kodumajanduskoolis ja Vahi põllu- ja aiamajanduskoolis.

 

Siimoni head tööd hindas Eesti Vabariik 1940. a Valgetähe IV klassi teenetemärgiga. 1945 määrati Siimon vast loodud Polli aianduse ja mesinduse uurimise instituudi direktoriks. Tema organiseerimisvõime tegi Pollist laialdaselt tuntud teadusasutuse. Eriti kuulsaks said siin aretatud puuviljaja marjasordid. Paljud neist leidsid tee naabermaadesse.

 

Siimon ise aretas 16 õuna- ja 2 maasikasorti. Ta on ka kaasautor pirnisordile ‘Pepi’. Veel 2010. a on Eesti soovitussortimendis 5 tema aretatud õunasorti (‘Kaja’, ‘Koit’, ‘Sügisdessertõun’, ‘Talvenauding’, ‘Tiina’) ja 1 pirnisort.

 

Sõja järel oli Eestis vähe doktorikraadiga teadlasi. Seetõttu oli ta paljude teadusnõukogude liige ja oponeeris kraadikaitsmistel. Tema juhendamisel valmis 8 kandidaaditööd puuviljandusest.

 

Siimoni teadmised olid vajalikud ka EPA-le. 1966–1970 õpetas ta oma põhitöö kõrval dotsendi ja professorina üliõpilastele puuviljandust.

 

Aleksander Siimon suri 28. oktoobril 1970 ja maeti koduse Ridala kalmistule.

 

Kalju Kask

 

Allikas: ajaleht Maaülikool 09.12.2010

 

Loe lisaks...


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.