Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Suured segadused taimenimedega (2004-06-24 23:14:29)
Lisasime oma portaali rubriiki Sõnavara väga olulise artikli Eesti taimenimede asjatundjalt Sulev Savisaarelt. Kirjutis toob tohutu hulga kapsateisendite osas selguse majja ning seab selged piirid kapsaste, naeriste ja kaalikate vahele.
Teadlased on jõudnud järeldusele, et kaalikas kujutab endast kapsa ja naeri ristandit.
Kauplustes müüdav hiina kapsas ei ole tegelikult üldsegi kapsas, vaid hoopis pekingi lehtnaeris. Selle segaduse kohta ütleb Sulev Savisaar järgmist.
"Igas Eesti juurviljapoes näeme müügil pead moodustavat pekingi lehtnaerist ehk pekingi kapsast ehk petsaid (B. r. subsp. pekinensis), mida kaubanduses pakutakse hoopis "hiina kapsa" nime all. Taime ametlikuks ja teaduslikuks nimeks on Eestis kinnitatud pekingi kapsas. Milleks botaanilise nomenklatuuri komisjon üldse taimedele nimesid paneb ja kinnitab, kui neid tegelikkuses ignoreeritakse!? Kaubanduses kasutatav nimi hiina kapsas käib tegelikult, nagu eestpoolt just lugesite, Eestis senitundmatu taime kohta. Ühe taime puhul teadlaste ja kaubanduse poolt erinevate nimede kasutamine on küllalt ebameeldiv olukord ja tekitab palju segadust. Kaubandus on vale nime rahvamasside teadvusse juurutanud, nii et ei teagi, kuidas olukord laheneb. Kui teadlased läheksid järeleandmisele ja loobuksid kaupmeeste kasuks senisest ametlikust nimest pekingi kapsas, nagu on seda teinud uue eestikeelse kapsaraamatu autorid, siis kuidas nimetada ehtsat hiina kapsast (B. rapa subsp. chinensis), mis ka nagunii varem või hiljem Eestisse jõuab? Hiinakeelseid nimesid ei tahaks selleks hästi kasutada. Teine ja lihtsam võimalus oleks kaupmeestel oma vale nimi pekingi kapsaks tagasi nimetada. Seda enam, et uue kapsaraamatu autoridki ütlevad: "Eesti keeles on kõne all olevat hiina kapsast siiani rohkem tuntud pekingi kapsa nime all." Piisaks ju ainult sildivahetusest ja asi oleks uuesti õiges rööpas. Kui kaubandus järele ei anna, siis viga aja jooksul aina süveneb".

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.