Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Roosi tahmlaiksus, roosi jahukaste, ebajahukaste (2012-07-04 04:20:55)


Tänavune jahe ja sadudega kevad on kasvatanud roosidele pikad võrsed, kuid jahedad ööd on soodsad roosi lehehaiguste arenguks. Seepärast tuleb roosisõpradel jälgida mitte ainult putukkahjurite ilmumist vaid uurida ka lehestikku.

Roosilehtedel võivad allosas võivad lehed kollendada kuhu ilmuvad mustad laigud, See on otsene märk tülika roosihaiguse roosi tahmlaiksuse arenemisest.


Tahmlaiksus


Kui ülemistel lehtedel tekib leheservade keerdumine, lehed muutuvad hallikaks ja lehe peale helehall kirme on tegemist roosi jahukastega, teise tülika roosi lehehaigusega.


Jahukaste

Nende tundemärkide ilmnemisega tuleks kiiresti tegutseda, et peatada haiguse süvenemine. Juhul kui me midagi ette ei võta, on augusti alguses lehed maha langenud ja võrse otsas vaid kahvatud õied.

Need haigused roose ei hävita, kuid rikuvad kogu ilme.

Kirjeldatud nähtuste ilmumisel tuleb muretseda suuremast aiakeskusest vahendeid Score ja Topas. Roose tuleb pritsida õhtusel ajal kuiva ilmaga. Need süsteemsed ravimid pidurdavad seene arengut ja hea ilmastikuga roosid tervenevad. Täitke täpselt kasutusjuhist lahuse valmistamisel.

Augustis võivad noortele võrsetele ilmuda roosakad plekikesed ja võrseots ja kasv pidurdub. See on roosi ebajahukaste tunnus. Sellisel juhtumil ostke vahendit Previcur ja pritsige eelpool kirjeldatud viisil.

Kuidas vältida tülikaid roosihaigusi?

Esiteks, muretsege oma aeda haiguskindlaid roosisorte ja ärge ostke vähetuntud kaupa.

Teiseks, istutage roosid valgusküllasesse kohta, kus on hea õhu liikumime.

Keerulisematel juhtudel võite nõuandeid saada ka spetsialistidelt. Üks võimalus on Rosmakor OÜ koduleht, kus nõustatakse sadu roosihuvilisi ( www.rosmakor.eu).

Häid nõuandeid saate ka meie raamatutest Roosiraamat (Varrak 2010)

Peamine nõue on: tegutsege kohe ja te rooside ilu on päästetud.


Mart Ojasalu, kogemustega roosiaednik, 26.06.2012


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.