Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeerium: prügi liigitikogumine peab olema motiveerivam (2014-10-10 08:34:16)


Keskkonnaministeeriumis kohtus jäätmeveo reformi töörühm, et arutada kuidas suurendada inimeste teadlikkust ja huvi kodus tekkivat prügi liigiti koguda ning kuidas tagada prügiturul kliendi huvidest lähtuv suurem konkurents.

Arutelu all olevate ettepanekute järgi peaks tulevikus olema kliendi jaoks oluliselt soodsam anda ära liigiti kogutud prügi võrreldes segamini kogutud materjalidega. "Eestil on kohustus aastaks 2020 koguda liigiti ja suunata ringlusse vähemalt 50% kodustes majapidamistes tekkivast klaasjäätmetest, vanapaberist, pakenditest. Sellisel moel kogutud materjali ümbertöötlemine ja kasutusse võtmine annab võimaluse kokku hoida suurtes kogustes energiat, vett ja teisi ressursse," selgitas keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Praegu kogutakse Eestis liigiti vaid alla 30% prügi hulka jõudvast materjalist. Töörühma arvates on liigiti kogumise soodustamiseks oluline, et see oleks mugav, toimuks kodu lähedal ja oleks kliendile ka rahaliselt soodsam võrreldes segamini kogumisega.

Teine oluline teema, mida jäätmereform peab sisaldama, puudutab jäätmeturul konkurentsi tagamist. "Turg on koondumas üksikute suurte ettevõtete kätte ja konkurentsi vähenemine toob ühel hetkel kaasa kliendi jaoks nii hinnakasvu kui teenuse kvaliteedi halvenemise. Sellega me leppida ei saa," selgitas keskkonnaminister. Kui kümme aastat tagasi oli Eestis ligi 16 prügiveoga tegelevat ettevõtet, siis nüüdseks on see arv kahanenud sisuliselt kahele.

Arutelu all olevate ettepanekute järgi tekiks prügiturul sisulise monopoli vältimiseks kliendil õigus valida endale soodsaimat hinda ja kvaliteeti pakkuv teenuseosutaja ning ta ei oleks enam kohustuslikult seotud ühe teenust pakkuva ettevõttega. Praegune suhteliselt suletud turg avataks konkurentsile ja teenuse pakkumise õiguse ja võimaluse saaksid ka kohalikud väikeettevõtted. "Mida suurem on turul konkurents ja mida rohkem on tegijaid, seda rohkem on kliendil võita," rääkis Keit Pentus-Rosimannus.

Jäätmeveo korralduse reformi tulemusel säilib inimestel prügiveosüsteemiga liitumiskohustus, kuid lisanduks õigus valida parimat hinna ja kvaliteedi suhet pakkuv teenusepakkuja. Reformi läbiviimisel on oluline säilitada jõukohase hinnaga jäätmeveoteenuse kättesaadavus kõikides Eesti piirkondades ning tagada kohalikele omavalitsustele jäätmehoolduse rahastus.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.