Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa Liit on valmis riigile hüvitama 75% seakatkuga seotud kuludest (2014-10-14 11:40:30)


Euroopa Liit on valmis Baltimaadele ja Poolale hüvitama kuni 75% sigade aafrika katku ennetamisel ja tõrjumisel tehtud kulutustest, ütles põllumajandusminister Ivari Padar pärast eile hilisõhtul Luksemburgis lõppenud EL põllumajandus- ja kalandusministrite nõukogu.

"Baltimaad ja Poola on pannud kokku ühise paketi tegevustest, kuidas hoida sigade aafrika katk kontrolli all ja vältida selle edasist levikut. Eestis seakatku farmides avastatud pole, kuid majanduslik kahju selle ulatuslikul levikul oleks suur. Seepärast on Euroopa Liidu liikmesriikide sõnum meile väga toetav," ütles põllumajandusminister Ivari Padar.

Ta lisas, et enamik liikmesriike toetasid seakasvatustes taudi ennetamiseks ja tõrjumiseks riigi poolt tehtud kulude võimalikult suures mahus hüvitamist. "Euroopa Komisjon on praeguse 50% asemel valmis kompenseerima kuni 75% riigi poolt seakatku ennetamiseks ja tõrjeks tehtud kulutustest, sealhulgas seakasvatajatele tehtud väljamaksetest," sõnas Padar.

Näiteks kui seakatk jõuab farmi, siis kõik sead hukatakse ja riik kompenseerib vastavalt tauditõrjeseadusele seakasvatajale kuni 100% hukatud loomade ja hävitatud sööda maksumusest. Liikmesriik saab kompensatsiooniks makstud rahast omakorda 75% taotleda tagasi Euroopa Komisjonilt.

Eestis seakatku kodusigadel leitud ei ole, küll on diagnoositud seakatk 21 metssea korjusel. Inimestele sigade katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutusmeetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 14.10.2014 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.