Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Turgude madalseis, Venemaa sanktsioonid ja langenud toidutoorme hinnad on asetanud põllumehed keerul (2014-10-16 11:25:43)

Reedel, 17. oktoobril toimub Järvakandi Kultuurihallis iga-aastane Eesti Põllumeeste Keskliidu (EPK) aastakonverents, sel aastal tunnuslausega "Põllumajandus suure poliitika tõmbetuultes". Põhiteemadeks on võrdsed konkurentsitingimused EL ühisel turul, Venemaa impordikeelu mõjud, põllumehi järjest rohkem koormavad keskkonnakitsendused, toidujulgeolek ja põllumajandusmaa turg ning riigimaade müük ja rent.

Põllumehed ootavad infot ja selgitusi praeguse olukorra ning tulevikukavade kohta põllumajandusminister Ivari Padarilt, keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuselt ja teistelt esinejatelt.

EPK Juhatuse esimehe Kalev Kreegipuu sõnul on põllumajanduse kõige olulisem tootmisvahend maa. "Maa on saanud viimasel ajal ka paljude põllumajandusega mitteseotud investorite huviobjektiks. See on oluliselt tõstnud põllumaade ostu-müügi ja rendi hindu, sh ka riigimaade osas," nentis Kalev Kreegipuu.

Tartumaa Põllumeeste Liidu esimees Jaan Sõrra sõnul ootavad põllumehed valitsuselt põhimõttelist otsust: "Kas kõigile eestimaalastele väga olulise kaitsevõime tugevdamise kõrval tuleks tähelepanu pöörata ka toidujulgeolekule, mis on oluline osa kaitsevõimest ning milliseid otsuseid sektori väga halva majandusolukorra leevendamiseks Euroopa Liit, valitsus ja riigikogu vastu võtavad".

Taustinfo

Käesolev aasta on kujunenud meie toidutoorme tootjatele ülimalt raskeks: on küll head viljasaagid, kuid hinnad on viimase viie aasta madalaimad; võrdsed konkurentsitingimused ühisel turul on pärsitud, kuna riigieelarves ei nähtud ette ELi poolt lubatud kaasfinantsee-rimist toetuste ühtlustamiseks; piima- ja lihahind ei kata enam tootmiskulusid; ähvardab piimakvoodi ületamise tasu; aafrika sigade katk on jõudnud Eestisse; veeseaduse ja teiste seadusandlike aktidega kavandatakse veelgi karmistada keskkonnanõudeid, mis pärsivad majanduslikult põhjendatud viljasaakide saamist ja on nii mõneski punktis karmimad EL alusseadustest.

Suur osa turulangusest on tekkinud põllumeestest sõltumatute poliitiliste otsuste tagajärjel. Seetõttu ootavad tootjad tuge Euroopa Liidult ja Eesti riigilt.

Paljudel põllumajandusettevõtetel ja taludel seisab selle olukorra pikemaajalisel püsimisel ees raske valik - kas tootmist suures mahus vähendada, lõpetada, müüa oma ettevõtte välisinvestoritele või taotleda pankadelt lisafinantseerimist lootuses, et majandusolukord paraneb ja suudetakse võlad tasuda.

Konverentsi ajaks ilmub ka esimene number ajakirjast "Põllumehe Teataja", mille väljaandjaks on OÜ Meediapilt koostöös Eesti Põllumeeste Keskliidu, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Eestimaa Talupidajate Keskliiduga. Lisaks konverentsil käsitletavatele teemadele sisaldab ajakiri artikleid ka Euroopa peretalude aastast, põllumeeste ühistegevusest ja muust.

EPK liikmed toodavad ligi 80% Eesti toidutoormest.

PÄEVAKAVA

11.00 - 11.10 Eesti Põllumeeste Keskliidu presidendi Juhan Särgava avasõna.

11.10 - 11.15 Järvakandi vallavanema Mart Järviku tervitus.

11.15 - 11.20 Riigikogu maaelukomisjoni esimehe Kalvi Kõva tervitus.

11.20 - 12.00 Ivari Padar , põllumajandusminister. Põllumehele Euroopa Liidust ja Eestist. Venemaa impordikeelu mõju põllumajanduspoliitikale.

12.00 - 12.20 Marje Josing , Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor. Venemaa impordikeelu mõj u turgudele.

12.20 - 12.40 Tõnu Post , Aasta Põllumees 2013, Kõljala POÜ juhatuse esimees. Muutunud majandusolukord nõuab muudatusi põllumajanduspoliitikas.

12.40 - 13.30 Lõuna.

13.30 - 14.00 Keit Pentus-Rosimannus , keskkonnaminister. Sõnnikust särtsu ehk parimad võimalikud lahendused.

14.00 - 14.20 Rene Reisner , Keskkonnaministeeriumi veeosakonna juhataja. Põllumajandus ja vesi seadusandluses.

14.20 - 14.50 Arvo Iital , Tallinna Tehnikaülikooli professor. Põllumajanduse mõju veekogude seisundile Eestis ja teistes Läänemere äärsetes riikides.

14.50 - 15.10 Kohvipaus

15.10 - 15.30 Illar Lemetti , põllumajandusministeeriumi asekantsler. Väärtuslik põllumaa peab andma toitu.

15.30 - 15.50 Raivo Vallner , Maa-ameti peadirektori kohusetäitja. Põllu- ja metsamaade turg ning riigimaade müük.

15.50 - 16.10 Raul Rosenberg , Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimees. Maaelu Edendamise Sihtasutuselt põllumehele.

16.10 - 16.30 Andres Oopkaup , Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu esimees. Keskorganisatsioonid põllumeeste teenistuses. Kas koostöös või kokku minnes?

16.30 - 16.50 Sõnavõtud.

16.50 - 17.00 Konverentsi kokkuvõte.


Allikas: Eesti Põllumeeste Keskliidu 16.10.2014 pressiteade. Jaan Sõrra, Tartumaa Põllumeeste Liidu esimees


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.