Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
PMK: Kartuliviiruste määramise aeg lüheneb oluliselt (2014-12-10 15:55:17)


Põllumajandusuuringute Keskus võttis seemnekartuli sertifitseerimissüsteemis esmakordselt Eestis kasutusele kartuliviiruste määramise kiirmeetodi Reaalaja PCR, mis võimaldab kartuliviiruste määramist otse mugulast.

"PCR meetodi eeliseks on analüüsi kiirus. Proovi saabumisest laborisse kuni protokolli väljastamiseni kulub 1 - 2 nädalat. Klassikalise ELISA meetodi puhul kulub selleks 5 - 8 nädalat," selgitas Põllumajandusuuringute Keskuse asedirektor Margus Friedenthal. "Kartulikasvatajale annavad kiiremad tulemused kindluse konkreetse partii suhtes. Seemnekartuli tootja saab lähtuvalt saadud analüüsitulemustest teha plaane järgmisel hooajal turustamiseks ja otsida koostööpartnereid."

"Kui ELISA meetodi jaoks on vaja mugulatest taimed ette kasvatada ja viirused määratakse taimemahlas, siis PCR meetodi puhul selleks vajadus puudub - määramine toimub otse mugulast. Sel juhul jääb ära aeganõudev kartuli kasvatamise etapp," lisas Friedenthal.

Reaalaja PCR meetodi tundlikkus on oluliselt kõrgem, mis võimaldab viiruste tuvastamist ka nn puhkeolekus mugulates, kus viirustiiter on väga madal.

2014. aastal telliti Põllumajandusameti poolt ligikaudu 20% kartuliviiruste analüüsidest Reaalaja PCR meetodil. Põllumajandusuuringute Keskusel on kavas see meetod lähiajal ka akrediteerida.

Allikas: Põllumajandusuuringute Keskuse 10.12.2014 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.