Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
PRIA toetuste deklareerimine ja järelkontroll (2015-01-11 01:33:08)

PRIA toetuste deklareerimine

Alates 1. jaanuarist 2015 kehtiva tulumaksuseaduse § 19 lõige 4 muudab Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seaduse alusel makstavate toetuste maksustamist.
Muudatuse tulemusena ei kohaldata alates 1. jaanuarist 2015 enam PRIA poolt Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seaduse alusel makstavatele toetustele tulumaksuvabastust.

Seega kui toetust saab füüsiline isik, kes ei tegele ettevõtlusega, siis PRIA peab toetuselt kinni tulumaksu ning deklareerib väljamakse ja sellelt kinnipeetud tulumaksu maksudeklaratsiooni vormil TSD. Maksu- ja Tolliamet kannab deklareeritud andmed residendist füüsilise isiku tuludeklaratsiooni (eeltäidetud andmed).

Kui toetust saab füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) seoses oma ettevõtlusega, siis FIE võtab saadud toetuse arvesse oma ettevõtluse tuludes (deklareerib residendist füüsilise isiku tuludeklaratsiooni vormil E) ning FIE saab tulust (sh saadud toetusest) tehtud kulud maha arvata.

Pindalapõhiste toetuste puhul saab maksustamisel lähtuda sellest kas maatükk, millele toetust taotletakse on ettevõtluses kasutuses. Kui toetust saadakse vastavalt loomade arvule, saab lähtuda sellest, kas loomi kasvatatakse toodangu (nt piim, liha, vill, nahad jm) müügist saadava tulu eesmärgil.

Ettevõtlustulust ei ole lubatud maha arvata kulusid, mis on tehtud tulumaksuga mittemaksustatavate toetuste arvel. Toetuse saamisel varasema perioodi andmete alusel omab tähtsust, kas ettevõtlustulust on maha arvatud kulusid, mis olid vajalikud toetuse eesmärkide täitmisel (näiteks saagikoristuse kulud). Kui selliseid kulusid on ettevõtlustulust maha arvatud, tuleb toetus ettevõtlustuludes kajastada ka siis, kui toetuse saamise aastal enam ettevõtlusega ei tegeleta.

Põllumajandussaaduste ja -toodete eksporditoetuste järelkontroll

Alates 1. maist 2004 teostatakse Maksu- ja Tolliametis eksporditoetuse saajate järelkontrolli.

Vastavalt Euroopa Liidu Nõukogu määrusele (EÜ) nr 485/2008 kontrollivad liikmesriikide ametkonnad toetusi saavate ettevõtete raamatupidamisandmete ja dokumentide vastavust ekspordi toetuse taotluses esitatud andmetele. Esialgse kontrolli toetuse taotluste üle teostavad PRIA vastavad üksused. Maksete teostamise järgselt, järgmise aasta 1. juulist järgmise aasta 30. juunini, teostatakse ka raamatupidamisdokumentide järelkontrolli. Järelkontrolli koordineerivaks üksuseks on PRIA järelkontrolli osakond.

Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seaduse (edaspidi ELÜPRS-i; RT I 2009, 56,375) § 94 lõike 1 kohaselt teostab riiklikku järelevalvet käesoleva seaduse ja sellest tulenevate õigusaktide täitmise üle muuhulgas ka Maksu- ja Tolliamet. Ametnikud kontrollivad ettevõtte poolt esitatud toetuse taotluses ja muudes dokumentides esitatud andmeid raamatupidamisdokumentide, andmekogude ning kohapealse kontrolli alusel. Esmaste andmete täpsust kontrollitakse vastavalt vajadusele ristkontrolli meetodil, mis hõlmab antud tehingutega seotud kolmandate isikute (hankijate, veofirmade jm) ettevõtluse dokumente.

ELÜPRS-i § 96 lõikes 1 sätestatud pädevusest tulenevalt on järelevalveametnikul õigus:

  • nõuda ühise põllumajanduspoliitika abinõude rakendamiseks andmeid, dokumente ja muid materjale

  • saada kirjalikku ja suulist seletust

  • järelevalve teostamiseks siseneda kontrollitava isiku poolt kasutatavasse ruumi või kasutatavale territooriumile ja viibida seal

  • teha ettekirjutus rikkumise lõpetamiseks, edasiste rikkumiste ärahoidmiseks ja rikkumise tagajärgede kõrvaldamiseks

  • kohaldada sunniraha ettekirjutuse täitmata jätmise või ebakohase täitmise korral asendustäitmise ja sunniraha seaduses sätestatud korras

Oluline on meeles pidada, et vastavalt raamatupidamise seadusele tuleb raamatupidamise dokumente säilitada 7 aastat.

Allikas: Maksu- ja Tolliamet



Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.