Eesti Maaülikool korraldab Eesti Maaelu arengukava 2007-2013 meetme 1.1.1 raames infopäeva
EELTINGIMUSPROGRAMMIDE RAKENDAMINE TOIDUKÄITLEMISETTEVÕTTE
Sihtrühm: põllumajandustoodete tootmise, toidu tootmise või töötlemisega tegelevad füüsilised või eraõiguslikud juriidilised isikud ja tema töötajad
Maht: 7 akadeemilist tundi auditoorset tööd
Toimumisajad ja -kohad: reede, 30.01.2015, Nelja Kuninga hotell, Pärnu tn 6, Paide
reede, 27.03.2015, Hotell Tamula, Vee tn 4, Võru
Teemad:
- eeltingimusprogrammide roll toiduohutuse tagamisel;
- taristu ja seadmed;
- toidu ohutu käitlemine (sh tsoneerimine, allergeenide käitlemine, pakendamine, toiduga kokkupuutes olevad materjalid, vedu);
- prügi ja jäätmete käitlemine;
- kahjuritõrje;
- puhastamine/pesemine ja desinfitseerimine;
- vee kvaliteet;
- töötajate tervis, koolitus ja isiklik hügieen;
- jälgitavuse tagamine;
- toidu tagasivõtmine turult.
Õppejõud
Katrin Laikoja, mag (tehn), Eesti Maaülikooli Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi lektor
Ajakava
10.00 - 11.30 õppetöö
11.30 - 11.40 paus
11.40 - 13.10 õppetöö
13.10 - 13.40 kohvipaus
13.40 - 15.10 õppetöö
15.10 - 15.15 paus
15.15 - 16.00 õppetöö
Kursus on sihtrühmale tasuta.
Kohtade arv on piiratud, vajalik eelregistreerimine
maaülikooli avatud ülikooli tel 731 3175; 731 3275; 731 3174 või täites registreerumisvormi maaülikooli kodulehe aadressilhttp://avatudylikool.emu.ee/taiendope/registreeru-
kursusele/
Eesti Maaülikool korraldab Eesti Maaelu arengukava 2007-2013 meetme 1.1.1 raames infopäeva
TOIDUKÄITLEMISETTEVÕTTE ENESEKONTROLLISÜSTEEM
Sihtrühm: põllumajandustoodete tootmise, toidu tootmise või töötlemisega tegelevad füüsilised või eraõiguslikud juriidilised isikud ja tema töötajad
Maht: 7 akadeemilist tundi auditoorset tööd
Toimumisajad ja -kohad: neljapäev, 19.02.2015, Grand Hotel Viljandi, Tartu 11/Lossi 29, Viljandi
kolmapäev, 22.04.2015, Nelja Kuninga Hotell, Pärnu tn 6, Paide
Käsitletavad teemad:
- enesekontroll, plaan ja süsteem;
- enesekontrolliplaani koostamine;
- eeltingimusprogrammide väljatöötamine;
- HACCP põhimõtted (ohtude analüüs, kriitilised kontrollpunktid, seire, kriitiliste piiride ja korrigeerivate tegevuste määramine);
- enesekontrolli dokumenteerimine ja ajakohastamine.
Õppejõud
Katrin Laikoja, mag (tehn), Eesti Maaülikooli Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi lektor
Ajakava
10.00 - 11.30 õppetöö
11.30 - 11.40 paus
11.40 - 13.10 õppetöö
13.10 - 13.40 kohvipaus
13.40 - 15.10 õppetöö
15.10 - 15.15 paus
15.15 - 16.00 õppetöö
Kursus on sihtrühmale tasuta.
Kohtade arv on piiratud, vajalik eelregistreerimine
maaülikooli avatud ülikooli tel 731 3175; 731 3275; 731 3174 või täites registreerumisvormi maaülikooli kodulehe aadressilhttp://avatudylikool.emu.ee/taiendope/
registreeru-kursusele/
Eesti Maaülikool korraldab Eesti Maaelu arengukava 2007-2013 meetme 1.1.2 raames koolituse
LOOMADE KAITSE SURMAMISEL. TAPAHÜGIEEN
Sihtrühm: põllumajandustoodete tootmise, toidu tootmise või töötlemisega tegelevad füüsilised või eraõiguslikud juriidilised isikud ja tema töötajad
Toimumisaeg ja -koht: reede, 20.02.2015 (teooria) Eesti Maaülikooli tehnikamaja, Kreutzwaldi 56/1 ruum 303,Tartu
reede 27.02.2015 (praktika) Atria Eesti AS, Metsa 19, Valga
Maht: 16 akadeemilist tundi (8 tundi auditoorset tööd ja 8 tundi praktikat)
Teemad:
· ülevaade Nõukogu Määrusest (EÜ) nr 1099/2009 loomade kaitse kohta surmamisel;
· tapaloomade anatoomia, füsioloogia;
· tapaloomade käitumine;
· tapaloomade stress, loomade kannatused, teadvuselolek ja tundlikkus;
· nõuded loomade kohtlemisel tapamajas;
· loomade liikumise mehhaanilise piiramise vahendid;
· elusloomadele köidikahelate asetamine või nende üleriputamine;
· uimastamine, uimastamise tõhususe hindamine;
· uimastamise ja/või surmamise varumeetodid;
· tapaloomade veretustamine, elusoleku tunnuste puudumise hindamine;
· rituaaltapmine;
· tapahügieen: uimastamisseadmete üldhooldus ja puhastamine, veretustamisnugade nõuetekohane kasutamine ja hooldus;
· uimastamine;
· veretustamine.
Õppejõud: Riina Soidla, mag (teh), Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia osakonna lektor
Dea Anton, Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni osakonna doktorant
Praktikapäeval kogunemine Atria Eesti AS väravas kell 9.30
NB! Kaasa kindlasti korrektne sanitaarriietus
Päeva lõpus toimub pädevuseksam!!!
Ajakava Atria Eesti AS (Metsa 19, Valga)
20. veebruaril (teooria) 27. veebruaril (praktika)
10.00 - 11.30 õppetöö 10.00 - 11.30 õppetöö
11.30 - 11.40 kohvipaus 11.30 - 11.40 paus
11.40 - 13.10 õppetöö 11.40 - 13.10 õppetöö
13.10 - 13.40 lõunapaus 13.10 - 13.40 kohvipaus
13.40 - 15.10 õppetöö 13.40 - 15.10 õppetöö
15.10 - 15.15 paus 15.10 - 15.15 paus
15.15 - 16.45 õppetöö 15.15 - 16.45 õppetöö
Kursus on sihtrühmale tasuta.
Kohtade arv on piiratud, VAJALIK EELREGISTREERIMINE
maaülikooli avatud ülikooli tel 731 3275; 731 3175; 731 3174 või täites registreerumisvormi maaülikooli kodulehe aadressil http://avatudylikool.emu.ee/taiendope/
registreeru-kursusele/
Eesti Maaülikool korraldab Eesti Maaelu arengukava 2007-2013 meetme 1.1.1 raames infopäeva
TOOTMISHÜGIEEN JA SANITATSIOONI KORRALDUS
Sihtrühm: põllumajandustoodete tootmise, toidu tootmise või töötlemisega tegelevad füüsilised või eraõiguslikud juriidilised isikud ja tema töötajad
Maht: 7 akadeemilist tundi
Toimumisajad ja -kohad: reede, 20.02.2015, Hotell Dzingel, Männiku tee 89, Tallinn
reede, 20.03.2015, Nelja Kuninga Hotell, Pärnu tn 6, Paide
Teemad
• Tootmishügieen kui ettevõtte strateegia
• Olulisemad toidupatogeenid ja nende seos ettevõtte tootmishügieeniga
• Listeria monocytogenes tootmishügieeni mõjutava faktorina ning probleemi ennetamise ja likvideerimise võimalused
• Toidu saastumine k.a ristsaastumine ja selle vältimise võimalused
• Tootmisruumide ehituslikud aspektid ja nende seos ettevõtte toidu- ja tootmishügieeniga
• Hügieenitsoonide vajalikkus ja selle seos personalihügieeniga
• Toidupatogeenidest ja riknemist põhjustavast mikrofloorast koosnevate biokilede teke, avastamine ja likvideerimine
• Käitlemisettevõtte sanitatsiooni (puhastamine, pesemine, desinfitseerimine) põhimõtted ja korraldus
Õppejõud
Mati Roasto, professor, Eesti Maaülikooli Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatusinstituudi toiduhügieeni osakonna juhataja
Ajakava
10.00 - 11.30 õppetöö
11.30 - 11.40 paus
11.40 - 13.10 õppetöö
13.10 - 13.40 kohvipaus
13.40 - 15.10 õppetöö
15.10 - 15.15 paus
15.15 - 16.00 õppetöö
Kursus on sihtrühmale tasuta.
Kohtade arv on piiratud, vajalik eelregistreerimine maaülikooli avatud ülikooli tel 731 3175; 731 3275; 731 3174
või täites registreerumisvormi maaülikooli kodulehe aadressil http://avatudylikool.emu.ee/taiendope/
registreeru-kursusele/
Eesti Maaülikool korraldab Eesti Maaelu arengukava 2007-2013 meetme 1.1.2 raames infopäeva
LÜPSIKARJA FERTIILSUS, SELLE MAJANDUSLIKU TASUVUSE ANALÜÜS
Sihtrühm: põllumajandustoodete tootmise, toidutootmise või -töötlemisega tegelevad füüsilised või eraõiguslikud juriidilised isikud ja tema töötajad
Maht: 7 akadeemilist tundi auditoorset tööd
Toimumisajad ja -kohad: neljapäev, 19.02.2015, Eesti Maaülikool, Kreutzwaldi 56, tehnikamaja, III korrus, ruum 303
neljapäev, 19.03.2015, Baltic Hotel Promenaadi, Sadama 22, Haapsalu
Õppejõud: Kalle Kask, PhD, Eesti Maaülikooli Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi dotsent
Teemad
- Lehma piimatoodang ja selle seos fertiilsusega
- Kinnisperiood ja selle toime poegimisjärgsele fertiilsusele
- Sigivusega seotud toitumuslikud faktorid
- Uuemad diagnostikameetodid poegimisjärgsete sigivusprobleemide teadvustamiseks
- Sigivusprobleemide analüüs karja tasandil ja nende võimalikud lahendusteed
Ajakava
10.00 - 11.30 õppetöö
11.30 - 11.40 paus
11.40 - 13.10 õppetöö
13.10 - 13.40 kohvipaus
13.40 - 15.10 õppetöö
15.10 - 15.15 paus
15.15 - 16.00 õppetöö
Kursus on sihtrühmale tasuta.
Kohtade arv on piiratud, vajalik eelregistreerimine
maaülikooli avatud ülikooli tel 731 3175; 731 3275; 731 3174 või täites registreerumisvormi maaülikooli kodulehe aadressilhttp://avatudylikool.emu.ee/taiendope/
registreeru-kursusele/
Eesti Maaülikool korraldab Eesti Maaelu arengukava 2007-2013 meetme 1.1. raames infopäeva
TOIDUOHUTUSE JA -HÜGIEENI TAGAMINE TOIDUKÄITLEMISETTEVÕTTES
Sihtrühm: põllumajandustoodete tootmise, toidu tootmise või töötlemisega tegelevad füüsilised või eraõiguslikud juriidilised isikud ja tema töötajad
Maht: 7 akadeemilist tundi auditoorset tööd
Toimumisaeg ja -koht: neljapäev, 12.03.2015, Nelja Kuninga Hotell, Pärnu tn 6, Paide
Teemad:
- õigusaktidest tulenevad kohustused;
- toidukäitlemisettevõtte enesekontrollisüsteem;
- bioloogiliste, füüsikaliste ja keemiliste ohtude ohjamine;
- eeltingimusprogrammid toiduohutuse tagamisel (puhastamine ja desinfitseerimine, toidukäitlejate isiklik hügieen, kahjuritõrje).
Õppejõud
Katrin Laikoja, mag (tehn), Eesti Maaülikooli Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi lektor
Ajakava
10.00 - 11.30 õppetöö
11.30 - 11.40 paus
11.40 - 13.10 õppetöö
13.10 - 13.40 kohvipaus
13.40 - 15.10 õppetöö
15.10 - 15.15 paus
15.15 - 16.00 õppetöö
Kursus on sihtrühmale tasuta. Osalejatele väljastatakse tõend.
Kohtade arv on piiratud, vajalik eelregistreerimine
maaülikooli avatud ülikooli tel 731 3175; 731 3275; 731 3174 või täites registreerumisvormi maaülikooli kodulehe aadressilhttp://avatudylikool.emu.ee/taiendope
/registreeru-kursusele/
Eesti Maaülikool korraldab Eesti Maaelu arengukava 2007-2013 meetme 1.1.1 raames infopäeva
PÕLLUMAJANDUSLOOMADE HEAOLU JA LIHAINSPEKTSIOON
Sihtrühm põllumajandustoodete tootmise, toidutootmise, töötlemise tegelevad füüsilised või eraõiguslikud isikud ja tema töötajad
Maht: 8 akadeemilist tundi auditoorset tööd
Toimumisaeg- ja koht reede, 20.03.2015 Hotell Wesenbergh, Tallinna 25, Rakvere
Teemad
- seadusandlus
- transport tapamajja
- loomade kaitse surmamisel
Allikas: Eesti Maaülikooli avatud ülikooli teade