Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Piimakvoodi ületamise tasu võib tulla arvatust väiksem (2015-03-19 14:23:27)

Tänavu 31. märtsiga lõpeb Euroopa Liidus piimatootmise piiramine tootmiskvoodi alusel. Kvooditäitmise aruandlus ja võimaliku kvoodiületustasuga seotud menetlused viiakse siiski lõpule senikehtinud korra alusel. Eesti piimatootjad ületavad tootmiskvooti eeldatavasti ligikaudu 2-protsenti.

Praeguseks teadaolevad kvoodiaasta (1.04.2014-31.03.2015) 11 kuu andmed näitavad, et Eesti ületab piima tarnekvooti. Keskmiselt on 11 esimese kuuga tarnitud kokkuostjatele piima 3,35% rohkem kui eelmisel aastal sama ajaga. Samas on novembrist alates tarnitavad kogused eelmise kvoodiaastaga võrreldes kuust kuusse pidevalt vähenenud ning ka viimasel kvoodi rakendamise kuul märtsis on oodata kahanemist.

Graafik: Piima tarnete muutus eelmise aastaga võrreldes kuude lõikes.

Graafik: Piima tarnete muutus eelmise aastaga võrreldes kuude lõikes.

Eeldades, et vähemalt osa märtsi lõpu viimase paari päeva tarneid lükatakse aprillikuusse, on kvoodiaasta lõppedes tulemuseks kvoodi 1-2% ületamine. Sellega kaasneb kvoodiületustasu vahemikus 1,9-3,8 miljonit eurot. Näiteks, kui märtsis väheneb tarnitav piimakogus eelmise aasta märtsiga võrreldes kümnendiku võrra, siis ulatub kvoodi ületamine 1,51%-ni ning ületamise tasu kokku 2,88 miljoni euroni.

12 kuu esialgsete andmete laekumisel edastab Põllumajandusministeerium uued hinnangud piima tootmiskvoodi täitmise ja ületamise kohta. Lõplik seis selgub andmete laekumise ja analüüsi järel pärast 15. maid.

Loe pikemalt SIIT, kuidas käib:

  • tarnekvoodi täitmise väljaselgitamine
  • kvoodiületustasu määramine
  • kvoodiületustasu maksmine

Kalev Karisalu, loomakasvatussaaduste büroo peaspetsialist
Mai Talvik, põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja

 

Allikas: Maablogi


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.