Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeerium kinnitas VKG Energia energiatõhususe suurendamise ja saastamise vähendamise ka (2015-04-01 16:28:35)

 

Keskkonnaministeerium sõlmis Viru Keemia Grupi tütarettevõtte VKG Energiaga saastetasu asendamise lepingu, mille alusel asendatakse kuni 2016. aastani makstav vääveldioksiidi (SO2) saastetasu kohustusega investeerida energiatõhususe suurendamisse.

 

Sõlmitud saastetasu asendamise lepingu alusel tuleb ettevõttel aastaks 2017 vähendada SO2 heidet õhku kokku üle 17 protsendi ning saavutada jääkgaaside väärindamise abil põlevkivist saadava energeetilise ressursi maksimaalne ärakasutamine 2019. aastaks.

Investeeringu mõjul väheneb õhu saastamine SO2-ga ning põlevkivi töötlemisel tekkivatest jääkgaasidest toodetakse energiat.

 

Vääveldioksiidi saastetasusid asendatakse kuni 2016. aasta lõpuni, pärast seda tuleb ettevõttel saastamise eest tasuda täismahus.

Keskkonnaministeeriumi asekantsler Ado Lõhmus selgitas, et kui jääkgaase utiliseerimise asemel ära kasutada hoopis energiatootmiseks, on prognooside kohaselt võimalik toota täiendavalt 240 000 MWh elektrienergiat. "Samas kaasnevad selle projektiga Euroopa Liidu tööstusheite seadusest tulenevalt rangemad välisõhu saastamise piirnormid, mis tähendaksid 2016. aastast oluliselt kõrgema saastetasu maksmist. Selle tõttu rakendab ettevõte lisameetmeid, et vähendada vääveldioksiidi heidet õhku," selgitas Lõhmus.

 

Nii energiatõhususse kui ka puhastusmeetmetesse tehtavate investeeringute kogumaht on üle 48 miljoni euro. Prognoosi järgi asendatakse 2015. ja 2016. aasta jooksul kokku hinnanguliselt seitse miljonit eurot saastetasu. Ettevõttel oli võimalik valida ka odavam, kuid vähem energiatõhus ja mitte nii rangete keskkonnanõuetega lähenemine, millega sellises summas saastetasu maksmist ei oleks kaasnenud.

 

VKG Energia saastetasu asendamise leping on sõlmitud saastetasu asendamise ja energiatõhususe edendamise abikava alusel. Kava kohaselt on saastetasu asendamise eesmärk investeerida puhtasse tehnoloogiasse, mille tagajärjel väheneb saastamine vähemalt 15% ning suureneb energiatõhusus.

 

Saastetasu asendamise abikavade raames on võimalik anda saastetasu asendamist kõigile Eesti ettevõtjatele, kellel on keskkonnaluba, kes maksavad saastetasu ning täidavad keskkonnatasude seaduse §48 lõikes 1 sätestatud tingimusi.

 

Saastetasu asendamine on juba 2006. aastast kehtiv meede, mille alusel asendatakse saastetasu maksmise kohustus keskkonnakaitseliste investeeringute tegemise kohustusega tingimusel, et saastamist vähendatakse vähemalt 15%.

 

Saastetasu makstakse keskkonda saastavate ainete paiskamise eest ning selle eesmärk on suunata ettevõtteid kasutama puhtamaid tehnoloogiaid ning vähendama saastamist, aga ka kompenseerida saastamise negatiivseid mõjusid.

 

Järgmistel aastatel plaanib Keskkonnaministeerium energia- ja ressursitõhususe suurendamist toetada Euroopa Liidu vahenditest, Keskkonnainvesteeringute Keskuse keskkonnaprogrammist ja saastetasu asendamisega.

 

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 01.04.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.