Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Parimaid roose maakodusse ja taluaeda (2015-06-26 00:09:58)

Erinevalt eeslinnade väikeaedadest on maakodudes ja taluaedades ruumi rohkem. Paljudes taluaedades on kaunist kõrghaljastust pärnade, saarepuude, hõbekuuskede, sirelitega.

Avaramad murupinnad võimaldavad kasvatada kõrgemaid ja lopsakamaid pargiroose, mis on vähenõudlikud, õitsevad sügiseni ja neid ei pea talveks katma. Samuti on võimalik maakoha avaramas aias rajada teede äärde pargiroosidest
hekke või lopsakaid roosiklumpe.

Paljude talude juurde on tekkinud kenad murualad, kus kasvavad noored ilupuud ja mida niidetakse murutraktoritega. Sellisesse miniparki on sobiv ka istutada vastupidavaid pargiroose, mis loob õiekülluse ja värvi rohelusse.

Meie kogemustel on eriti sobivad just Lätis aretatud pargiroosid, vastupidavad kurdlehised põõsasroosid ja mõningad mõisaroosid, mida tuntase antiikroosidena. Osa Lääne-Euroopa mõisaroosidest on meie oludes vägagi vähenõudlikud ja taluvad Eestimaa pakast. Meil on olemas ka vanu mõisaroose, mida kasvatati juba üle 100 aasta tagasi Eestimaa mõisades. Nüüd on need roosid taas moodi läinud just oma suurepärase lõhna tõttu.

Tavaliselt on need just nn neitsiroosi järglased, mida kasvatatakse edukalt ka Soome parkides. Need valgete või heleroosade õitega sordid on väga meeldiva lõhnaga ja õitsevad kevadsuvel massiliselt. Sügiseni õitsevad aga kurdlehise roosi aretised, Läti aretised.

Soovitav on neid roose istutada grupis 3-5 tk või siis reas 1 -1,5 meetriste vahedega roosihekina. Roosi lehehaigusi on neil vähe ja ainus kahjur on kergesti tõrjutav lehetäi, mida tõrjub aiapoodides müügis olev Fastac või Decis.

Hoolduses on peamine töö kevadel kahjustunud võrseotste eemaldamine ja iga 3 aasta järgi kõrvaldatekse vanad pruunikad võrsed. Ülekantult on see sama nagu asendatakse mustasõstra võra vananenud okste väljalõikamisega 3-4 aasta järgi. Samamoodi hooldatakse ka linnade parkides pargiroose, mis on juba jaanipäevast õites. Pargirooside hooldus on palju väiksema töömahukusega kui püsikute kasvatamine või ilumuru niitmine.

Lühike ülevaade roosidest koos fotodega:


Pargiroosidest platsike Rapla piimatööstuse juures



Okkaline ja kogu suvi õitsev pargiroos „Ritausma“


Laiuva võraga pargiroos „Zaiga“


Valge neitsiroos „Alba Maxima“ õiterikas ja kuni 2m kõrgune kaunitar


Lopsakate õitega pargiroos „ Lydia Freimane“


Uuem suureõiline pargiroos „Wild Edric“



Allikas:
Mart Ojasalu, Rosmakor OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.