Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kanakulli arvukuse taastamiseks kinnitati tegevuskava (2015-07-03 12:36:43)

Keskkonnaminister Marko Pomerants kinnitas tegevuskava kanakulli kaitseks ja arvukuse taastamiseks.

Kanakulli arvukus on Eestis viimasel ajal märkimisväärselt langenud. Hinnanguliselt elab Eestis praegu 300-500 paari kanakulle, kuid veel 15 aastat tagasi oli arvukus kaks korda suurem. Seetõttu kuulub see röövlind II kaitsekategooria linnuliikide hulka.

Kanakulli kaitse lähima viie aasta eesmärk on saavutada röövlinnu arvukuse tõus. Pikaajaline eesmärk on saavutada populatsiooni soodne seisund ehk arvukus suurusjärgus 700-1000 paari.

Eesmärkide saavutamiseks on tegevuskavas välja pakutud mitmeid üldisi meetmeid, näiteks raierahu pikendamine, kaitse katusliikide kaudu jne.

Ette on nähtud ka konkreetsed tegevused, muuhulgas uute pesitsusterritooriumite kaardistamine, riiklik seire, mitmesugused uuringud elupaigakasutuse ja hukkumispõhjuste väljaselgitamiseks, kanakulli ja tema kaitse tutvustamine koolitustel ja meedias. Koolitused on mõeldud metsaomanikele, jahimeestele, linnukasvatajatele jt sihtgruppidele.

Kanakull on haukaliste seltsi, haugaslaste sugukonda ja haugaste perekonda kuuluv kulliline. Kanakull eelistab pesitseda vanas okasmetsas ning peab saagijahti nii metsaaladel kui kultuurmaastikul. Suurimateks liiki ohustavateks teguriteks Eestis on pesapaikade hävimine ning toitumisalade kvaliteedi langus.

Tegevuskava koostamist rahastati Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest. Kinnitatud tegevuskavaga saab tutvuda Keskkonnaministeeriumi kodulehel.

Looduskaitseseaduse järgi tuleb kaitsealuste liikide soodsa seisundi tagamiseks koostada tegevuskavad, kui senirakendatud abinõud seda ei taga või kui seda nõuab rahvusvaheline kohustus. Tegevuskava koostakse kõigile I kaitsekategooria ehk Eestis haruldastele ja hävimisohus liikidele. Valminud tegevuskavad kinnitab keskkonnaminister ja need on aluseks liigi kaitse korraldamisel Eestis.
 
Allikas: Keskkonnaministeeriumi 03.07.2015 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.