Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Baltimaad ja Poola arutavad seakatku leviku tõkestamise võimalusi (2015-07-10 08:59:44)


Baltimaade ja Poola veterinaarametite juhid ning põllumajandusministeeriumite esindajad arutavad täna Vilniuses toimuval kohtumisel võimalusi sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks regioonis. Kohtumisel osalevad ka Euroopa Komisjoni tervishoiu ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis ja sama direktoraadi direktor Bernard van Goethem.

"Kuna katk levib metssigade populatsioonis, pole oht Eesti seakasvatajate jaoks kaugeltki möödas. Seda kinnitab hiljutine juhtum Lätis, kus vaid paar päeva peale nakatunud metssea leidmist diagnoositi seakatk ka lähedal asuvas koduseafarmis," ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel. "Eestis on tänaseks seakatkust otseselt puudutatud kuus maakonda ning taudi leviku tõkestamine metssigade populatsioonis on keeruline vaatamata meie jahimeeste ja ametkondade pingutustele. Tegemist on väga nakkusliku kodu- ja metssigade haigusega, seepärast peavad kõik loomapidajad rakendama vajalikke bioohutusmeetmeid, et hoida Eestis taud kodusigadest eemal."

Baltimaade ja Poola esindajad annavad kohtumisel ülevaate sigade katku leviku hetkeseisust, seni rakendatud ennetus- ja tõrjemeetmetest ning mõjudest kohalikule seakasvatussektorile.

"Selgelt on tegemist kogu Euroopa ühise murega, kuna katk levib meie regioonis kiiresti. Seepärast peame taudi peatamiseks otsima lahendusi koostöös naaberriikide ning Euroopa Komisjoniga. Eelkõige tuleb leppida kokku ühistes meetmetes metssigade populatsiooni vähendamiseks," lisas Pärtel.

Eestist osalevad kohtumisel Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel ning Põllumajandusministeeriumi kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Olavi Petron.

Eestis on sigade Aafrika katk diagnoositud kokku 11 taudikoldes 6 maakonnas. Kitsendustega alad on kehtestatud kokku 11 maakonnas.


Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 10.07.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.