Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kruuse: Peame õppima seakatkuga kõrvuti elama (2015-07-24 07:05:15)


Maaeluminister Urmas Kruuse ütles tänasel kohtumisel seakasvatussektori esindajatega, et riigil tuleb seista kodumaise seakasvatuse säilimise eest, kuid peame arvestama lähikümnenditel pideva sigade Aafrika katku ohuga.

"Eesti seakasvatussektori väljakutse lähikümnenditel on see, kuidas oma majandustegevust kohandada pideva seakatku ohuga. Seakatk ei tunne riigipiire ja kui see on jõudnud riigi territooriumile, siis on sellest vabanemine väga pikaajaline ja vaevaline protsess, kus puuduvad lihtsad lahendused," ütles maaeluminister Urmas Kruuse . "See tähendab nii suurte kui ka väikeste seakasvatuste puhul väga karmi enesedistsipliini bioohutusmeetmete järgimisel, samuti rangete nõuetega ohutsooni jäävate seakatkuvabade kasvatuste probleemidele lahenduste otsimist. Kindel on see, et peame seisma omamaise seakasvatuse säilimise eest."

Eesti Tõusigade Aretusühistu nõukogu esimees Urmas Laht ütles, et seakasvatajad ootavad kriisiperioodil suuremat tuge ja tähelepanu nii riigilt kui ka teistelt põllumajandusettevõtjatelt. "Näiteks on peagi algamas viljakoristusperiood ja kui vili on nakatunud ning seda ei töödelda piisavalt, võib see kujutada söödaviljana sigadele ohtu. Samuti teeb muret võimalus, et suured seakasvatused satuvad kõige rangemate kitsendustega tsooni, kuigi bioohutusnõuded on täidetud ja isegi ületatud. See võib tuua kaasa väga olulise majandusliku kahju."

Kohtumisel anti seakasvatajatele ülevaade ka sigade Aafrika katku poolt tekitatud kahjude kompenseerimise võimalustest, samuti lepiti kokku edasises koostöövormis.

Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati eelmisel nädalal Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamiseks. Kokku hukati üle 500 sea.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.