Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaeluminister külastab Viljandi- ja Valgamaad (2015-07-29 11:01:08)


Maaeluminister Urmas Kruuse külastab täna Viljandi- ja Valgamaad, kus kohtub maavanemate, kohalike veterinaarkeskuste juhtide ning seakasvatajatega. Kõne all on sigade Aafrika katku leiud kahes maakonnas.

"Viljandi- ja Valgamaa on Eesti seakasvatuses üks kandvamaid piirkondi ja esimesed sigade Aafrika katku leiud farmides on väga alarmeerivad ning suurendavad seakasvatussektori riske," ütles maaeluminister Urmas Kruuse. "Kõige olulisem on bioohutusmeetmete range jälgimine ning täitmise kontroll. Tegemist on agressiivse taudiga ja selle piiramiseks tuleb võtta kasutusele kõik võimalused."

Kruuse kohtub tänasel kohtumisel Viljandi ja Valga maavanemate, kohalike veterinaarkeskuste juhtide ning seakasvatajatega.

Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati eelmisel nädalal Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamiseks. Veterinaar- ja Toiduamet kinnitas ametlikult diagnoosi 20. juulil. Kokku hukati üle 500 sea.

TAUSTAKS

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest).

Sigade Aafrika katk on levinud mitmetes Eesti naaberriikides (nt Läti, Leedu, Poola) nii mets- kui ka kodusigadel. Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 29.07.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.