Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
VTA on alustanud kõigi seafarmide erakorralist kontrolli (2015-08-08 09:32:01)


Seoses sigade Aafrika katku puhangutega koduseafarmides kontrollib VTA kuu aja jooksul erakorraliselt üle kõik seafarmid, et vähendada tõenäosust kodusigade nakatumiseks. Kontrolli käigus registreeritakse peetavate sigade arv ja kontrollitakse bioohutusmeetmete rakendamist.

"Kontrolli peamine eesmärk on viia info uute nõuete kohta iga üksiku seapidajani, kontrollida kehtivatest nõuetest kinnipidamist ning selgitada veelkord loomapidajatele taudiohuga kaasnevaid riske," ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel. "Nõuete rikkumise korral tehakse ettekirjutus ja antakse tähtaeg puuduse kõrvaldamiseks. Väga oluline on, et iga loomapidaja rakendaks bioohutusmeetmeid, et välistada võimalike haigustekitajate sattumine seafarmidesse."

Kontrolli käigus registreeritakse peetavate sigade arv, kontrollitakse bioohutusmeetmete rakendamist, bioohutuskava olemasolu ja sellest kinnipidamist, loomade väljaspidamise keelust kinnipidamist, desobarjääride ning territooriumi tarastuse olemasolu, sigade sööda ja allapanu ohutuse tagamist. Vajadusel võetakse proove sigade Aafrika katku välistamiseks. Veterinaarjärelevalve ametnikud ja volitatud veterinaararstid loomakasvatushoonetesse ei sisene ning sigadega kokku ei puutu.

Kõik seakasvatamiseks kasutatavad hooned peavad olema registreeritud Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametis (PRIA), samuti peab olema esitatud teatis sigade arvu kohta. Loomatauditõrje seadusest tulenevalt on VTA-l õigus loomade registreerimiskohustuse täitmata jätmise eest määrata rahatrahv eraisikule kuni 800 euro ning juriidilisele isikule kuni 2000 euro ulatuses.

Kompensatsiooni võimaliku taudipuhangu korral farmis, on võimalik taotleda vaid nendel seakasvatajatel, kes on kõiki bioohutusnõudeid täitnud.

Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati juuli keskpaigas Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamiseks. Praeguseks on sigade Aafrika katku leitud kokku üheksas farmis ja majapidamises Viljandi-, Valga-, Tartu-, Järva- ja Lääne-Virumaal.

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 08.08.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.