Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Jõgevamaa farmis diagnoositi sigade Aafrika katk (2015-08-08 19:32:02)

 

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) tuvastas Jõgevamaal Puurmanni vallas asuvas seafarmis sigade Aafrika katku tekitaja, mistõttu taudipunktis kehtestatakse karantiin, sead hukatakse ja hävitatakse ning hoone desinfitseeritakse.

"Puurmanni vallas Altnurga külas asuvas seafarmis diagnoositi sigade Aafrika katk 8. augustil. Farmis on 6426 kodusiga," ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel. "Tegemist on esimese seakatku juhtumiga Jõgevamaa farmides."

Farmi kõik sead hukatakse ja hävitatakse ning hoone desinfitseeritakse. Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult Veterinaar- ja Toiduameti poolt volitatud isikud.

Taudipunkti ümber kehtestatakse 3 km raadiuses ohustatud ja 7 km raadiuses järelevalvetsoon. Kõik tsoonidesse jäävad seafarmid kontrollitakse VTA poolt üle ning võetakse proovid sigade Aafrika katku osas.

· Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati juuli keskpaigas Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamiseks. Praeguseks on sigade Aafrika katku leitud kokku üheksas farmis ja majapidamises Viljandi-, Valga-, Tartu-, Järva-ja Lääne-Virumaal ning Jõgevamaal.

· Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest).

· Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

·Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 08.08.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.