Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Viljandimaal lõppes sigade Aafrika katku tõttu hukatud sigade matmine (2015-08-19 02:05:04)


Täna, 18. augusti õhtul lõppes Viljandimaal Tarvastu vallas sigade Aafrika katku diagnoosi saanud farmi 3070 sea hukkamine ning matmine. Loomad maeti farmi lähistele, matmispaiga kasutuselevõtuks on loa andnud Keskkonnaamet, maaomanik RMK ning Keskkonnaministeerium.

"Eilse päeva jooksul hukati 3070 sigade Aafrika katku diagnoosi saanud Tarvastu vallas asuva farmi siga ning eilse ja tänase päeva jooksul maeti korjused farmi lähistele," ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel. "Matmispaiga kasutamise on keskkonnale ohutuks hinnanud Keskkonnaamet."

Kas taudikoldes hukatud sead põletatakse või maetakse, otsustatakse iga konkreetse juhtumi puhul eraldi. Selleks kaalutakse kõiki seotud riske, sh nii taudi edasikandumise riski kui ka veekaitsega seotud aspekte. Otsuse teeb kohalik loomatauditõrje komisjon, kuhu kuuluvad nii Veterinaar- ja Toiduameti kui Keskkonnaameti esindajad.

Kui loomad tuleb matta, peab olemas olema matmispaik, mis on saanud Keskkonnaametilt kinnituse põhja- ja pinnavee kaitstuse kohta. Korjuste matmine matmispaigas toimub Veterinaar- ja Toiduameti järelevalve all.

Pärtel rõhutas, et kõrvalistel isikutel on seafarmides, taudipunktis ja ka matmispaigas viibimine keelatud. "Mõtlematud inimesed, kes tulevad taudipunktide või matmispaiga juurde uudishimust olukorda uurima või pildistama, võivad sattuda ise taudi edasikandjaks," ütles ta. "Sigade hukkamise ja hävitamisega tegelevad isikud, kes on selleks saanud vastavad juhised ja varustuse ning kellele on tagatud masinate ja riiete desinfitseerimine."

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.