Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lätis kohtuvad erakorraliselt Baltimaade ja Poola peaveterinaarid (2015-08-26 09:50:58)


26.-28. augustini toimub Lätis, Daugavpilsis Baltimaade ja Poola veterinaarametite juhtide erakorraline kohtumine, kus vaadatakse üle kokkulepitud seakatku tõrjemeetmed ning otsitakse lahendusi ohtliku taudi leviku peatamiseks regioonis.

"Eelmisel aastal vastuvõetud ühine strateegia taudi tõrjumiseks tuleb täna uuesti üle vaadata ning ajakohastada, sest olukord on tänaseks oluliselt muutunud," ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel. "Eelkõige tuleb leppida kokku ühistes meetmetes metssigade populatsiooni otsustavaks vähendamiseks kogu regioonis, et seakatku looduslikku reservuaari metsas piirata. Kuna seakatku levik on probleem kogu piirkonnas, siis saab tulemuslik olla vaid nelja riigi ja Euroopa Komisjoni ühine tegevus selle tõkestamiseks."

Baltimaade ja Poola veterinaarametite juhid annavad kohtumisel ülevaate sigade Aafrika katku leviku hetkeseisust, analüüsivad seni rakendatud ennetus- ja tõrjemeetmete tõhusust ning kogemusi seniste taudikollete likvideerimisel. Üheskoos vaadatakse veelkord üle Baltimaade ja Poola ühises tegevuskavas kinnitatud ennetus- ja tõrjemeetmed.

Baltimaade ja Poola ühine tõrjeprogramm sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks allkirjastati 2014. aasta 1. septembril Poolas Pulawys toimunud veterinaarametite juhtide kohtumisel. Dokumendi on kinnitanud Euroopa Komisjon ning see on aluseks rakendatud ennetus- ja tõrjemeetmetega seotud kulutuste hüvitamiseks liikmesriikidele Euroopa Komisjoni poolt.

Alates 2014. aasta jaanuarist on Poolas, Leedus, Lätis ja Eestis diagnoositud sigade Aafrika katku nii kodu- kui metssigadel. Eestis diagnoositi esimene seakatku juhtum metssigade hulgas 8. septembril 2014 ning esimesed taudipuhangud kodusigadel 21. juulil 2015. aastal.


Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab rakendama bioohutusmeetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta. Võimalikku kompensatsiooni taudipuhangu korral farmis saavad taotleda vaid need seakasvatajad, kes on täitnud kõiki nõudeid.

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 26.08.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.