Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet annab Hiiumaale loa kahe hundi küttimiseks väljaspool jahihooaega (2015-08-28 14:00:33)


Hiiumaal on hundid rünnanud lambaid sel aastal korduvalt, mistõttu
Keskkonnaamet otsustas välja anda loa kahe nuhtlusisendi küttimiseks väljaspool hundi jahihooaega.

Hiiumaal on murtud sel aastal 74 ja vigastatud 22 lammast. Murdmised on levinud ka seni huntide poolt puutumata piirkondadesse, näiteks Riidamaa poolsaarele ja Kaevatsi laiule. Kiskjarünnetega on tekitatud lambakasvatajatele olulist kahju, lisaks on lammaste abil hooldatavate poollooduslikke koosluste hea seisundi säilitamine ohus. Vaatamata kahjude vältimiseks rakendatud ennetusabinõudele(elektrikarjused, lipuliinid) on ründed Hiiumaa teatud piirkondades kordunud. Edaspidiste kahjustuste ennetamiseks on korduvate murdmistega jahipiirkondades vajalik lubada ka väljaspool jahihooaega nuhtlusisendite küttimine.

Keskkonnaamet otsustas anda erandkorras väljaspool jahihooaega loa küttida kaks hunti Suuremõisa, Emmaste ja Kõrgessaare jahipiirkonnas. Lubatud on peibutus-, varitsus- ja hiilimisjaht ning alates 1. oktoobrist ka ajujaht. Keskkonnaamet soovitab küttida noorhunte, kes on tõenäolised nuhtlusisendid mainitud piirkondades. Vältida tuleks vana emahundi tabamist, kuna emata jäänud hundikutsikad võivad põhjustada rünnete suurenemist.

Euroopa Liidus on hunt kaitsealune liik ja iga liikmesriik peab tagama hundi hea käekäigu looduses. Hundijahi hooaeg on talvel, kuid viimaste aastate lumevaesed talved on jahi teinud keeruliseks ning huntide arvukus Hiiumaal on kasvanud sotsiaalse taluvuse piirini. Väljaspool jahihooaega küttimine on lubatud jahiseaduse alusel vaid väga erilistes olukordades, et vältida uluki tekitatud kahju suurenemist.

 

Allikas: Keskkonnaameti 28.08.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.