Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeerium alustab keskkonnamõjude rahalise väärtuse välja selgitamist (2015-09-28 10:41:19)


Keskkonnaministeerium taotles Keskkonnainvesteeringute keskuselt saastamise ja keskkonnale olulist mõju omavate tegevuste reaalse keskkonnamõju välja selgitamise esimese etapi töödeks 300 000 eurot.

Projekti eesmärk on 2017. aasta lõpuks välja arvutada oluliste välismõjudega keskkonnakasutamise vormide (nt saastamine, kaevandamine) ühiskondliku kulu rahaline väärtus ehk väliskulu. "Suure negatiivse keskkonnamõjuga tegevuste väliskulu hinda teades on riigil võimalik majanduslike ja sotsiaalsete aspektide kõrval sama olulisena hinnata ka keskkonnamõju ning seeläbi keskkonnakasutust paremini suunata," selgitas keskkonnaministeeriumi asekantsler Ado Lõhmus.

Projekti esimeses etapis selgitatakse välja hindamise alla kuuluvad mõjud ja nende kogused. Mõjuna käsitletakse näiteks seda, milline on Eestis vääveldioksiidi mõju inimese tervisele välja arvutatuna haiguspäevadeks või kaotatud eluaastateks. Erinevaid keskkonnamõjusid hinnatakse inimese tervisliku seisundi, inimese heaolu, vara turuväärtuse ja looduse elurikkuse muutust arvestades. Uuringu tellimiseks kuulutatakse lähiajal välja hange, uuring valmib 2016. aastal.

2017. aastal alustatakse projekti teise etapiga, mille käigus arvutatakse välja mõjude rahaline väärtus.

Uuringute tulemuste alusel koostab keskkonnaministeerium koostöös rahandusministeeriumi ja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga 2017. aasta lõpuks poliitikasoovitused. Keskkonnakasutuse ühiskonnale tekitatava kulu kompenseerimiseks või vähendamiseks tuleb vajadusel täpsustada nii keskkonnatasusid kui ka muuta teisi regulatsioone, nt keskkonnapiiranguid ja -norme.

Tööd väliskulude väljaarvutamiseks alustati kevadel, mil kutsuti kokku keskkonnaministeeriumi, rahandusministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, riigikantselei, Eesti keskkonnaühenduste koja ja Eesti kaubandus- ja tööstuskoja esindajatest koosnev töörühm. Suvel toimunud kohtumistel kaardistati uuringud ja tegevused, mis on rahasse hindamise metoodika väljatöötamiseks vaja eelnevalt tellida.

Väliskulude hindamine puudutab sektorite lõikes enim neid sektoreid, mis tekitavad suurimad keskkonnamõjud ehk maavarade kaevandamist, põlevkivitööstust, transporti ja põllumajandust. Tulemused annavad ka ettevõtetele teadmise sektori mõju ulatusest ning selgema arusaama riigi keskkonnakasutuse poliitika kujundamisest.

Keskkonnakasutuse välismõju on mõju, mis avaldub sotsiaalse või majandusliku tegevuse läbi teistele inimgruppidele, kes ei pruugi seda üldse soovida, ja ei avaldu eraldi kulu või tuluna näiteks tootmistegevuse korral toote hinnas. Negatiivne välismõju, mida ei kompenseerita, on väliskulu. Negatiivsed välismõjud on näiteks välisõhu saastamisest tulenevad tervisemõjud (peamiselt hingamisteede, südame- ja veresoonkonna haigused), kaevanduse või transpordisõlme lähikondse maa turuväärtuse langus müra tõttu ja kaevandusaluse maa senise otstarbega võrreldes kasutuskõlbmatuks muutumine.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 28.09.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.