Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeerium kuulutas keskkonnamõjude rahasse hindamiseks välja esimese hanke (2015-11-09 14:27:12)


Keskkonnaministeerium kuulutas välja riigihanke "Eesti keskkonnakasutuse välismõjude rahasse hindamise analüüs", mis on saastamise ja keskkonnale olulist mõju omavate tegevuste reaalse keskkonnamõju suuruse ja rahalise väärtuse väljaselgitamise projekti esimeseks etapiks.

Projekti eesmärk on 2017. aasta lõpuks välja arvutada oluliste välismõjudega keskkonnakasutamise vormide (nt saastamine, kaevandamine) ühiskondliku kulu rahaline väärtus ehk väliskulu. Suure negatiivse keskkonnamõjuga tegevuste väliskulu hinda teades on riigil võimalik majanduslike ja sotsiaalsete aspektide kõrval sama olulisena hinnata ka keskkonnamõju ning seeläbi keskkonnakasutust paremini suunata.

Projekti esimeses etapis selgitatakse välja keskkonnakasutuse liigiti olulised mõjud ja arvutatakse nende kogused. Mõjuna käsitletakse näiteks seda, milline on Eestis vääveldioksiidi mõju inimese tervisele välja arvutatuna haiguspäevadeks või kaotatud eluaastateks. Erinevaid keskkonnamõjusid hinnatakse inimese tervisliku seisundi, inimese heaolu, vara turuväärtuse ja looduse elurikkuse muutust arvestades.

Esimese etapi riigihankes "Eesti keskkonnakasutuse välismõjude rahasse hindamise analüüs" on oodatud osalema nii Eesti kui ka rahvusvahelised eksperdid ja kõrgkoolide teadlased, kes tegutsevad keskkonnakasutuse eri tüüpi mõjude hindamise ja analüüsi valdkonnas. Kõigil huvitatud pakkujatel on võimalik 26. novembril kell 10-13 osaleda Keskkonnaministeeriumi I korruse saalis toimuval kohtumisel, kus saab vastused hankega seoses tekkinud küsimustele. Hanke tähtaeg on 17.12.2015 kell 10.00.

Riigihanke materjalid leiab riigihangete registrist.

2017. aastal alustatakse projekti teise etapiga, mille käigus välja kuulutatava uue riigihankega arvutatakse välja mõjude rahaline väärtus. Uuringute tulemuste alusel koostab keskkonnaministeerium koostöös rahandusministeeriumi ja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga 2017. aasta lõpuks poliitikasoovitused. Keskkonnakasutuse ühiskonnale tekitatava kulu kompenseerimiseks või vähendamiseks tuleb vajadusel täpsustada nii keskkonnatasusid kui ka muuta teisi regulatsioone, nt keskkonnapiiranguid ja -norme.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 09.11.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.