Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaeluminister andis selgitusi põllumeeste toetuste kohta (2015-11-12 05:28:45)

Riigikogu infotunnis vastas maaeluminister Urmas Kruuse Artur Talviku esitatud küsimusele põllumajanduse olukorra, Siret Kotka esitatud küsimusele põllumeeste toetamise kohta ja Arno Silla esitatud küsimusele Veterinaar- ja Toiduameti tegevuse hindamise kohta sigade Aafrika katku leviku tõkestamisel.

Artur Talvik tundis muret, et põllumehed peavad orienteeruma meeletus regulatsioonide rägastikus. Maaelu uus arengukava nägi ette nõustamiskeskuse loomise, mis aga ei täida saadiku sõnul neile pandud kohustusi.

Kruuse tunnistas probleeme. „Strateegilises mõttes on selle keskuse tulevikuroll ääretult tähtis. Me ei saa kunagi välistada ühegi uue süsteemi käivitamisel, et ei esineks absoluutselt mingeid raskusi. Kindlasti võib ka praeguses olukorras mingeid ebamugavusi olla. Riik on teinud valiku, ta on suunanud raha sihtasutusele, milles toimub inimeste tööle võtmine ja süsteemi väljaarendamine,“ ütles Kruuse. Tema sõnul on kogemus on näidanud väga selgelt ühte: mida rohkem on olnud võimalusi anda konkreetselt põllumehele nõu, kaasa arvatud taotluste kirjutamisel, seda kvaliteetsemad ja paremad on olnud taotlused ning seda parem on olnud ka PRIA-l neid tegevusi menetleda ja rahastada.

Marika Tuus-Laul polnud rahul põllumeestele üleminekutoetuste maksmisega. Kruuse tõrjus etteheiteid nagu oleks valitsus olnud leige põllumeeste hääle suhtes. Tema sõnul oli konkreetne kava selleks, mismoodi põllumehi aidata ja leevendust antud sektorisse tuua. „See oli seotud vähemalt kahe olulise asjaga. Esimene osa on meie pikaajalised läbirääkimised Euroopa Liidu tasandil, et saada erakorralist abi, mida me ka koostöös Balti riikidega tegelikult saavutasime,“ selgitas Kruuse. Ta märkis, et Eesti sai kindlasti lähtuvalt oma tootmispotentsiaalist ja oma suurusest parima toetuse, mis on 7,56 miljonit eurot. „Riik pani sinna kohe erakorraliselt juurde täpselt samapalju ja kavatseb selle aasta lõpus välja maksta erakorraliselt 10,56 miljonit eurot,“ ütles Kruuse. Lisaks sellele muudeti kiiresti seakasvatuse bioohutusnõude investeeringu meetmed. Selle kasutus oli natuke üle 6 miljoni euro. Teine osa, mis puudutab Euroopa turgu üldiselt ja mis puudutab ka meie piimandussektorit, siis võrreldes eelmise aasta septembriga on piimatoodang 1,7% kasvanud.

Kruuse kinnitas, et PRIA ja riik on täiendavalt pingutanud, et ka täiendavad põllumeeste otsetoetused saaksid detsembrikuus välja makstud või nende väljamaksmist alustada.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski peaministri ülesannetes vastas Krista Aru esitatud küsimusele erakoolide ja nende rahastamise, Kadri Simsoni esitatud küsimusele valitsusliikme poliitilise vastutuse, Martin Helme esitatud küsimusele Oleg Ossinovski mõjust SDE poliitikale ja Marika Tuus-Lauli esitatud küsimusele tervishoiu jätkusuutlikkuse kohta.

Siseminister Hanno Pevkur vastas Jaak Madissoni esitatud küsimusele Euroopa Liidu tuleviku kohta immigratsioonikriisi valguses ning Ain Lutsepa esitatud küsimusele olukorra kohta Politsei- ja Piirivalve Ametis.

Infotunni stenogramm:

Videosalvestisi saab vaadata https://www.youtube.com/riigikogu

(NB! Salvestis jõuab veebi viivitusega).


Allikas: Riigikogu.ee





Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.