Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Üleskutse: proovi sel nädalal tekitada vähem jäätmeid (2015-11-23 11:23:30)


Novembri viimasel nädalal peetakse juba mitmendat aastat järjest üleeuroopalist jäätmetekke vähendamise nädalat, mille raames kutsutakse kõiki eurooplasi üles tekitama vähem jäätmeid ja kasutama ressursse säästlikult.

„Jäätmetekke vältimine tähendab tarbija jaoks eelkõige just mõistlikku tarbimist ehk läbimõeldud oste, toodete lõpuni kasutamist ning kasutuskõlbmatuks muutunud esemetele uue funktsiooni andmist ehk kasutamist millegi uue tegemiseks. See kõik ei ole tegelikult ülemäära keeruline nagu inimestele oma kiire elutempo kõrvalt tunduda võib,“ selgitas Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna peaspetsialist Liina Laiverik.

Majapidamises tekkivate jäätmete kogus sõltub suurel määral inimeste tarbimisharjumustest, aga ka sellest, milliseid tooteid ettevõtted turule paiskavad. Täna on tavapäraseks kujunenud olukord, kus klient saab poest lisaks toodetele kaasa hulga pakendeid, mis pärast kauba tarbimist visatakse prügikasti. "Mõtiskle, kas sinu majapidamises tekitavad jäätmed muret või lisaprobleeme. Kui jäätmeid tekib ebamõistlikult palju, siis analüüsi, kas saaksid oma tarbimisharjumusi ümber kujundada,“ märkis Laiverik.

Laiverik lisas, et meid ümbritseb ja ahvatleb kauplustes palju tooteid ja emotsioonide ajel tehtud ostud on teinekord kerged tulema. „Ei ole võõras vaatepilt, kui ostleja korvis vaatab sooduskampaania “osta kaks ja saad kolmanda tasuta” ajal vastu näiteks 3 nõudepesuharja. Kui neile kolmele harjale leitakse rakendus, on hästi, kuid vahel kipuvad nad kapinurka ununema ja hoopis tüliks muutuma. Et sellist olukorda ei juhtuks, on oluline ostud läbi mõelda ning lisaks hinnafaktorile arvestada ka toote kvaliteeti, võimalikku ressursikulu ning vajalikkust ja otstarbekust,“ selgitas Laiverik.

Enne eseme ära viskamist kaalu, kas seda ei saaks parandada, puhastada või ümber disainida. Tihti visatakse ära kasutuskõlblikke asju, sest ollakse esemest tüdinenud või soovitakse kogeda uue toote ostmise emotsiooni. Palju suuremat rõõmu võib aga valmistada vana eseme korda tegemine või uuendamine. Väärtustagem vanade asjade hinge ja nendega seonduvaid mälestusi.

Jäätmetekke vähendamise nädalal on plaanis mitmeid ettevõtmisi, näiteks saab nädala jooksul Tallinna suuremates kaubanduskeskustes nõu küsida jäätmespetsialistidelt. Lisaks on tänavu kampaaniaga kaasa tulnud ka mõned ettevõtted, näiteks saab jäätmenädala jooksul R-Kioskist kuumi jooke hinnaga 1,5€, kui ostad kohvi oma topsiga. Vaata täpsemat infot siit: www.jäätmed.ee. Samast leiab ka nõuandeid, kuidas nii kodus, tööl kui ka haridusasutustes jäätmete teket vähendada.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 23.11.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.