Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Seminaril arutatakse Pariisi kliimaleppe võimalusi ja väljakutseid (2015-11-24 11:10:13)


Keskkonnaministeerium, Riigikogu Keskkonnakomisjon, Prantsuse Suursaatkond ja Taastuvenergia Koda korraldavad täna Riigikogus seminari „Pariisi kliimakonverents– kellele võimalus, kellele väljakutse?“, kus arutletakse, kas ja kuidas üleminek puhtamale majandusele võiks panustada majanduskasvu ning anda kasu nendele riikidele, kes on kliimamuutuste vastases võitluses esirinnas.

„Eesti soovib, et Pariisis jõutaks üleilmse ambitsioonika ja õiguslikult siduva kokkuleppeni, mis toetab teadusuuringute tulemusi, mille kohaselt tuleb hoida ülemaailmset keskmise temperatuuri tõusu pikemas perspektiivis alla 2°C,“ ütles keskkonnaminister Marko Pomerants. „Kiimamuutused mõjutavad kõiki eluvaldkondi ja sektoreid ning pärast Pariisi suur töö alles algab. Kuna rahvusvaheline kliimapoliitika eeldab olulist kasvuhoonegaaside heite vähendamist, siis on ka Eestis tarvis teha olulisi investeeringuid ja liikuda näiteks vähem saastavate kütuste ja energia tootmisviiside kasutamise ning energiatõhususe suunas,“ lisas Pomerants.

Madala süsiniku heitega majandusele üleminekuks tehtavaid investeeringuid saab aga käsitleda kui riigi võimalust ja kasu elanikele. Majanduse ümberkujundamine sunnib töötama lahenduste suunas, mis kokkuvõttes muudavad elu mugavamaks ja annavad võimaluse säästa, muutes seejuures meid ümbritsevat keskkonda puhtamaks.

Riigikogu keskkonnakomisjoni esimehe Rainer Vakra sõnul on selge see, et senise saastava eluviisiga maailma kasvava rahvaarvu tingimustes enam jätkata ei saa. Suurim panus kliimamuutuste leevendamisse ja ühtlasi Eesti oma elukeskkonna parandamisse saab tulla meie energeetika ja transpordi sektori põhimõttelisest ümberkujundamisest säästlikumaks. „Võitjad on tuleviku Euroopas need, kes võimalikult vähese keskkonna ja sotsiaalse kuluga enim väärtust suudavad luua. Kliimapoliitika ei peaks meie jaoks olema pelgalt kohustuste täitmine, vaid vastupidi võimalus pikemas perspektiivis Eesti elukeskkonna parandamiseks, innovatsiooniks ja majanduse elavdamiseks.“

Eesti Taastuvenergia Koja juht Rene Tammist rõhutas, et heitmete vähendamisel on suurriigid teinud panuse taastuvenergiale ning ka Eestil tuleks võimalusest kinni haarata. Tammist lisas, et taastuvenergial on Eestis suur potentsiaal. „Koos kohaliku taastuvenergia tootmisega annaks see võimaluse ka vast-tärganud kodumaise taastuvenergia tehnoloogiaarenduse käima tõmbamisele. Vaja on läbimõeldud riiklikku lähenemist ja partnerlust erasektoriga.“

Seminaril arutavad järgmisel nädalal algava Pariisi kliimakonverentsi võimaluste ja väljakutsete üle keskkonnaminister Marko Pomerants, Riigikogu keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra, Prantsuse suursaadik Eestis Michel Raineri, MTÜ Mondo esindaja Mihkel Kaalep, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse esinaine Silvia Lotman, AS Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus ja Eesti Arengufondi majandusekspert Kristjan Lepik. Seminari lõpetab paneeldiskussioon „Kuidas pöörata nõudlikum kliimapoliitika väljakutsest võimaluseks?“, milles osalevad Marko Pomerants, Rainer Vakra, Keit Pentus-Rosimannus, Arvo Sarapuu ja Artur Talvik.

Seminar toimub Riigikogu konverentsisaalis kella 14-17-ni ning seda on võimalik otseülekandena jälgida DelfiTV-s ja Riigikogu kodulehel.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 24.11.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.