Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Raisakotkas Mikho jõudis Iraani (2015-12-09 12:01:32)


Keskkonnaameti ja Gruusia Looduskaitseagentuuri koostööprojekti raames paigaldati juulis 2015 Gruusia kaguosas pesitsevale raisakotkale raadiosaatja. Tänaseks on raisakotkas Mikho jõudnud talvituma Kagu-Iraani.

2014. aasta septembrist 2015. aasta juulini viidi Keskkonnaameti eestvedamisel läbi rahvusvaheline projekt „Üleriigilise kaitsealade võrgustiku haldamine ja praktiline looduskaitsetöö“, mille partneriks oli Gruusia Looduskaitseagentuur (edaspidi APA). Eesti looduskaitse eksperdid tutvustasid Gruusia kolleegidele võimalusi kaugseireks, sealhulgas lindude liikumist jälgivaid seadmeid, mis olid grusiinidejaoks uudsed. Gruusias on olnud seni prioriteediks ulukiseire rajakaameratega, ent ühises pilootprojektis paigaldati esimest korda raadiosaatjad lindudele. Projekti tulemusena saavad partnerid jälgida raisakotka liikumistrajektoori, et tuvastada piirkonnad, kus võidakse lindude rännet mõjutada või neid kahjustada. „Rändlindude kaitseks ei piisa vaid riigisisesest tegevusest, oluline on tagada lindude ohutu liikumine terves rändepiirkonnas. Kuna ränded ületavad riigipiire, on lindude kaitseks sõlmitud hulk rahvusvahelisi leppeid, et vältida lindude hukkumist nende teekonnal,“ selgitas Keskkonnaameti projektijuht Maris Tamm.

Raisakotkas Mikho tegi esimesed lennud augusti lõpus, kuid pesapaigast Gruusia Vashlovani kaitsealal lendas ära alles 4. novembril, rännates läbi Aserbaidžaani ja Iraani Pakistani lääneossa ning 6. detsembril tagasi Iraani. Mikho ning kõigi Eestist startinud raadiosaatjatega varustatud lindude lennutrajektoore ja hetkeasukohti saab vaadata aadressil http://birdmap.5dvision.ee/.

„Eestil on head kogemused raadiosaatjate paigaldamisel lindudele, mistõttu jagasime teadmisi ka oma Gruusia kolleegidele, kes pole varasemalt sellega tegelenud. MTÜ Kotkaklubi eksperdid said raisakotkale saatja kenasti paigaldatud ning nüüd saame jälgida, kuhu meie hoolealune rändab,“ lausus Tamm.

Gruusia partnerid andsid projekti edukusele ja kasulikkusele positiivse tagasiside ning loodavad koostööd jätkata ka edaspidi. Eestlaste teadmisi soovivad nad rakendada eelkõige loodushariduse edendamiseks. Koostööprojekti rahastas Eesti Välisministeerium arengukoostöö programmist. Lisainfo projektist on leitav Keskkonnaameti kodulehel.
( http://www.keskkonnaamet.ee/organistatsioon/rahvusvahelised-projektid/gruusia/)

Allikas: Keskkonnaameti 09.12.2015 pressiteade pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.