Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tagasivaade viuaastale (2015-12-30 03:20:24)


Kolmele viuliigile - hiire-, herilase- ja taliviule - pühendatud aasta on lõppemas ning kätte on jõudnud aeg heita pilk möödunule.

Loodetavasti said viud tänavu paljudele tuttavamaks. Aasta jooksul toimus 34 ettekandeõhtut ja 20 vaatlusretke, millel osales kokku ligi poolteist tuhat viusõpra. Huvilised said tutvuda viudega enam kui kümnes telesaates või -uudislõigus, teist sama palju jõudis eetrisse raadiosaateid. Lähemalt avasid kolme viu elu tahke ligi paarkümmend artiklit erinevates ajakirjades ja ajalehtedes. Täiesti uut infot viude elust andsid viis GPS-saatjatega viud ning kolm veebikaamerat viupesadel. Humoorika, kuid samas ülevaatliku lühikokkuvõtte viude elust tegi uus viulaul.

Iga soovija sai ise anda panuse viuaastasse. Linnuhuviliste poolt aasta linnu kodulehele sisestatud 1129 vaatlust aitasid teha kokkuvõtteid nii viude rändeaegadest, elupaikadest kui ka käitumisest. Meie tuntuim saatjaviu Villu sai omale nime 512 inimese poolt pakutud 305 variandi seast, aga rahvas andis nimed ka kõigile veebiviudele. Viuaastal sai osaleda moeloomisel - viuteemaliste särgikavandite konkursile laekus üle 100 idee, millest parimad realiseerusidki lõpuks viusärkidena.

Viuaasta edusse andsid panuse ka viud ise. Just tänavu suvel sai Eesti endale uue viuliigi - stepiviu. Sügisel tekitas elevust üleni valge leukistlik hiireviu, kelletaolist varem pole samuti Eestis nähtud.

Loodetavasti jääb huvi viude ja meie teiste kullide vastu püsima ka edaspidi. Igaüks on oodatud liituma röövlinnuseirega, mille esimene osa - talvitavate röövlindude loendus - toimub juba jaanuaris. Lähemalt võib selle kohta lugeda uue aasta alguses Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehelt www.eoy.ee

Viuaastast ja viudest võib pikemalt lugeda 2015. aasta linnu kodulehelt www.eoy.ee/viu/ Ehkki viuaasta kodulehte enam ei uuendata, jääb see allikas edaspidigi kõigile kättesaadavaks.

Allikas: Eesti Ornitoloogiaühingu pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.