Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uuest aastast saab osta vaid bussikaarte ja -kleebiseid (2015-12-31 00:13:32)

Seoses septembris Tartus käivitunud uue bussipiletisüsteemiga saab 1. jaanuarist 31. märtsini 2016 küll vana süsteemi pileteid (paberpiletid, ID-piletid) kasutada, kuid mitte enam juurde osta. 1. aprillist 2016 jääb kasutusele vaid uus elektrooniline süsteem. 11. jaanuaril tulevad müüki ka kleebised, mida on võimalik kasutada bussikaardi asemel.


Bussikleebised tulevad müüki samades müügikohtades, kus ka bussikaarte müüakse. Sarnaselt bussikaartidele on ka kleebiseid võimalik isikustada müügikohas või internetis. Kleebise võib paigaldada kas telefonile või mõnele muule käepärasele esemele. NFC toega telefonidel tuleks kleebis paigaldada akust kaugemale. Enne kleebise nutitelefonile paigaldamist on soovitav tutvuda juhendiga kodulehel http://www.tartu.ee/bussikaart.

Tartu jaoks on loodud uus, ka mobiiltelefonidele kohanduv piletiostukeskkond, millele leiab viited Tartu kodulehelt: http://www.tartu.ee/bussikaart

28. detsembri seisuga on väljastatud kokku 27 044 bussikaarti. Tasuta sõidu õigust andvaid bussikaarte on väljastatud 14 176, millest on üle 65-aastaste tasuta bussikaarte 13 347. Müügipunktides on müüdud 12 868 Tartu bussikaarti. Lisaks bussikaartidele on väljastatud 11 566 isikustatud õpilaspiletit, mida saab kasutada bussikaardina. Oma sõite on tuvasti juures registreeritud järjest sagedamini: näiteks septembris 212 263 korral ja detsembris juba u 450 000 korral.

Kontaktivaba kiibiga bussikaardiga (samuti õpilaspileti või ISIC-kaardiga) on kohustuslik oma sõidud tuvasti juures registreerida kõigil bussireisijatel, v.a ühistranspordiseaduse alusel tasuta sõitjatel. Bussisõit on Tartus jätkuvalt tasuline, senised soodustused kehtivad ja piletihinnad uue süsteemi käivitumisel valdavalt ei muutunud (v.a bussijuhilt ostetav pilet, mis maksab nüüd 1,50€ ja on ühe korra pilet, mitte tunnipilet).

65-aastased ja vanemad tartlased, kellel on tasuta bussisõiduõigus, saavad esimese bussikaardi isikutunnistuse alusel raekoja infokeskusest. Raske liikumispuudega isikud saavad bussikaardi isikut tõendava dokumendi ja sotsiaalkindlustusameti poolt väljastatud puuet tõendava dokumendi alusel samuti raekoja infokeskusest. Puudega kuni 16-aastastel isikul, raske nägemispuudega isikul ja sügava puudega isikul ning nende saatjal pole bussikaarti vaja ja nad ei pea oma sõite tuvasti juures registreerima, kuid soovi korral võivad nemadki bussikaardi saada Tartu infokeskusest. Perekondadele, kus on 4 või enam kuni 19 aasta vanust last, väljastatakse tasuta bussikaardid Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonnast (Raekoja plats 3, ruum 210) lapsevanema isikut tõendava dokumendi alusel.

Paljudel õpilastel on võimalik registreerida oma sõite tuvasti juures uute Tartu õpilaspiletitega, üliõpilased saavad bussikaardina kasutada enamikke puutevaba kiibiga ISIC-kaarte.

Tartu bussikaarte saab kasutada mitmete teiste linnade ja maakondade bussides ning samuti saab kasutada teiste piirkondade kaarte Tartus. Ristkasutus töötab järgmiste kohtadega: Tartu maakond, Tallinn, Harjumaa, Kohtla-Järve, Sillamäe, Lääne-Virumaa, Hiiumaa, Saaremaa, Valgamaa ja Põlvamaa ning Go Busi kaugliinid.

Sõitmisel võib kasutada nii isikustatud kui ka isikustamata bussikaarte. Sõidusoodustuse saamiseks tuleb kaart isikustada ehk siduda konkreetse inimese isikukoodiga. Isikustatud kaardi korral säilib raha ja perioodipilet ka kaardi kadumisel. Isikustatud bussikaart kehtib sooduspiletiga sõitmise korral koos isikut tõendava dokumendiga.

Juhul kui sõitja ei ole valinud konkreetset piletitoodet ja kontole on kantud piisavalt raha, siis arvestab uus süsteem kuni päevapiletini välja sõitjale kõige soodsama hinna. Kui kaardile on laetud raha ja seal on ka mitu perioodipiletit, siis süsteem saab aru, kus sõidetakse ja kas kasutada perioodipiletit või kontol olevat raha.

Uus süsteem võimaldab osta varuks ka mitu kuupiletit, sest perioodipilet ei hakka kehtima mitte ostmise hetkel, vaid aktiveerub alles bussis tuvasti ja kaardi esimesel kohtumisel.

Täpsem info Tartu elektroonilise bussipiletisüsteemi kohta: http://www.tartu.ee/bussikaart ning ööpäevaringne info- ja abitelefon 1789.



Allikas: Tartu Linnavalitsuse pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.