Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Nutikalt internetis - kaitse ennast ja oma sõpra (2016-02-09 14:40:41)


Täna toimub Tallinnas kooliõpilastele ja õpetajatele suunatud konverents, kus käsitletakse noorte internetikasutamise ja internetis käitumisega seotud teemasid. Räägitakse noorte teadlikkuse kasvatamiseks sellest, millised ohud internetis valitsevad, millised on trendid, kuidas ära tunda probleeme ning kuidas nendele reageerima peaks. Arutletav teemadering on lai, alustades vägivallast internetis, andmete õngitsemisest ja väljapressimisest kuni seksuaalsuseni internetis.

Politsei- ja Piirivalveameti peadirektori asetäitja Priit Pärkna sõnul peetakse Eestis internetiseeritust ja arvutiga seotud teenuste kättesaadavust väga oluliseks. Samas ei osata aga näha kübermaailmas levivaid ohte, mis muudab meid halbade kavatsustega inimestele kergesti kättesaadavaks sihtmärgiks. "Internetimaailm on noortele kujunenud oluliseks keskkonnaks, kuhu on võimalik põgeneda probleemide eest, kus on hõlpsam leida sõpru, kes sind mõistavad, ja kuhu tihtipeale ei ulatu täiskasvanute valvsad silmad. Ometigi varitsevad siin näiliselt turvalises ja anonüümses keskkonnas ohud, ja mitte väikesed, kusjuures enamasti loob inimene ise oma kergekäelise suhtumisega olukorra, mis lihtsustab paharettidel süüteo toimepanemist," rääkis Pärkna.

"Turvalisus algab sellest, et inimene annab endale aru, keda ja mida usaldada ning mida enda kohta internetis avaldada. Vähimagi kahtluse korral tasub asjaolud üle kontrollida ja hätta sattudes pöörduge nõu ja abi saamiseks julgelt politsei poole, näiteks veebikonstaablite kaudu," lisas Pärkna.

Projekti "Targalt internetis" teavitusjuht Kerli Kuusk Lastekaitse Liidust rääkis, et üks internetiga seotud murevaldkond on küberkiusamine ja vihakõned, eriti koolilaste hulgas, kus Eesti on Euroopas esimeste seas. Eesti internetikommentaariumid on täis anonüümset vihkamist, vaenu ja tigedust. Internetist on saanud koht ja vahend, kus ennast teiste tundeid arvestamata välja elatakse ega mõelda sellele, et hoolimata näilisest anonüümsusest jääb igast teost netti jälg," rääkis Kuusk. "Küberkiusamise tagajärjed võivad aga olla väga tõsised, põhjustada depressiooni, mis omakorda võtab ära kooliskäimise lusti ja viib alla õppeedukuse," selgitas Kuusk.

Mari-Liis Mänd MTÜ-st Eesti Abikeskused lisas, et libakontode loomine, mõnitamine ja ähvardamine foorumites, võõraste piltide ülesriputamine ja nende moonutamine - need on vaid mõned näited küberkiusamise vormidest, millega me üha rohkem kokku puutume. "Laialt levinud nähtuseks on nn. sotsiaalne mõjutamine (social engineering ), mille puhul manipuleeritakse inimese tunnetega või luuakse olukorrast vale pilt, eesmärgiga saada konfidentsiaalset infot, nagu pangainfo, juurepääsuinfo arvutile jms." Lisaks politseile nõustab lapsi ja lapsevanemaid interneti kasutamises ettetulevate probleemide korral ka Lasteabitelefon: 116111, www.lasteabi.ee

Konverentsi korraldas projekti Targalt internetis raames Politsei- ja Piirivalveamet koostöös Lastekaitse Liidu, Lasteabi telefoni, HITSA ning Sisekaitseakadeemiaga. Konverentsi rahastab Euroopa Komisjon.

Asjakohast infot saavad lapsed ja noored, aga ka lapsevanemad ja õpetajad projekti Targalt internetis veebilehelt www.targaltinternetis.ee, samuti ka Facebooki lehelt https://www.facebook.com/Targaltinternetis/?fref=nf

Allikas: Politsei- ja Piirivalveameti ja Lastekaitseliidu, Lasteabi telefoni 09.2.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.