Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet ja Keskkonnaministeerium kutsuvad võõr- ja probleemliikide infopäevadele (2016-02-10 12:38:33)


Veebruarikuus Pärnus, Tallinnas, Tartus ja Jõhvis toimuvatel infopäevadel räägime linnalindudega seotud probleemidest ja lahendustest, võõrliikidest Eestis ja Euroopas, nende levikust ning tõrjumisest.

 

Inimese ja looduse suhted on pidevas muutumises. Inimese poolt mõjutavad neid suhteid üha süvenev linnastumine, globaliseerumine ja sellega kaasnev võõrliikide sissetoomine. Looma- ja taimeliigid kohanevad muutustega kiiresti ning on oma eluavaldustes väga plastilised. Paljud liigid laiendavad jõudsalt oma areaale ning hõlmavad uusi elupaiku. Sellises kiiresti muutuvas maailmas tasakaalu säilitamiseks on inimesel vaja käituda mõistlikult ja ettenägelikult.

 

Keskkonnaameti ja Keskkonnaministeeriumi korraldatavatel infopäevadel keskendume inimese ja looduse muutuvatele suhetele. "Koos Tartu Ülikooli loomaökoloogiga arutleme, kuidas oma looduslike naabritega kõrvuti elada, kas ja millisel määral vajab loodus inimese sekkumist ning kuidas leevendada linnalindudega kaasnevaid probleeme," selgitas Keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi.

 

Infopäevade teises osas räägime, miks on võõrliigid ohtlikud, tutvustame võimalusi nende tõrjeks ning anname juhtnööre vastavas seadusandluses orienteerumiseks. Selgitame, millistel tingimustel on võõrliikide pidamine ja kasvatamine Eestis lubatud ning millised on erinevad praktilised võimalused kahjulike võõrtaimede tõrjeks.

 

"2015. aasta algul jõustus Euroopa Liidu võõrliikide ohjamise ja nende leviku ennetamise määrus, mida on nimetatud kolmandaks olulisemaks Euroopa looduskaitset reguleerivaks õigusaktiks loodus- ja linnudirektiivi kõrval. Määruse põhimõtteks on see, et lihtsaim võõrliikide ohjamisviis on nende leviku ennetamine," ütles Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialist Merike Linnamägi. "See tähendab, et kui Eestis juba laialt levinud Sosnovski karuputke puhul peame jätkama tema tõrjumise ehk ohjes hoidmisega, siis meie looduses veel teadaolevalt puuduva pesukaru puhul tuleb tarvitusele võtta meetmed tema loodusesse levimise ja edasise paljunemise vältimiseks," lisas Keskkonnaameti liigikaitse peaspetsialist Madli Linder.

 

Infopäevadele on oodatud kõik, kes nimetatud teemadega oma tavaelus või töös kokku puutuvad või soovivad rohkem infot saada. Infopäevadel osalemine on tasuta, ent palume eelnevalt registreeruda aadressil http://goo.gl/forms/YWGjI3Hpxb. Infopäevade korraldamist toetab SA KIK.

Seminari ettekanded ja täpsed toimumiskohad ning -ajad on kättesaadavad teate allosast.

 

Toimumiskohad ja -ajad

  • Pärnus 11. veebruaril kell 13-17 Keskraamatukogu suures saalis (Akadeemia 3, Pärnu)

  • Tallinnas 18. veebruaril kell 13-17 Keskkonnaministeeriumi 1. korruse suures saalis (Narva mnt 7a, Tallinn)

  • Tartus 25. veebruaril kell 13-17 Keskkonnaameti kontori 2. korruse suures saalis (Aleksandri 14, Tartu)

  • Jõhvis 26. veebruaril kell 10-15 Ida-Viru Maavalitsuse konverentsisaalis (Keskväljak 1, Jõhvi)


Ettekanded

  • Tõnu Talvi (Keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist), "Inimese ja looduse muutuvad suhted"

  • Marko Mägi (Tartu Ülikooli loomaökoloogia teadur), "Linnalinnud - kuidas nendega kõrvuti elada ja probleeme lahendada"

  • Merike Linnamägi (Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialist), "Invasiivsed võõrliigid Euroopas ja Eestis - levik ja seadusandlus"

  • Madli Linder (Keskkonnaameti liigikaitse peaspetsialist), "Võõrliikide ohjamisest ning lubatud ja keelatud tegevustest Eestis"

Allikas: Keskkonnaameti 10.02.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.