Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Riik tõstab valmisolekut ohtlike taimekahjustajate tõrjumiseks (2016-02-19 13:43:35)


Maaeluministeerium saatis kooskõlastusringile taimekaitseseaduse muutmise eelnõu väljatöötamiskavatsuse, millega plaanitakse täpsustada ohtlike taimekahjustajate puhangute korral tegutsemise aluseid.

"Eestis pole seni olnud ulatuslikku ja raskete tagajärgedega taimekahjustajate levikut, kuid peame olema selleks valmis. Ohtlikke taimekahjustajaid, kes võivad ka Eesti kliimas olulist kahju tekitada, on palju. Rahvusvahelise kaubanduse hoogustumisega kasvab risk, et ka maailma kaugematest piirkondadest jõuavad siia kahjustajad, kes on võimelised siin kohanema. Alles hiljuti avastati näiteks ühe sellise kahjustaja levik Soomes," ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai. "Seetõttu on vaja luua senisest selgem regulatsioon ohtliku taimekahjustaja leviku takistamiseks ning võimalike puhangute likvideerimiseks."

Teise olulise muudatusena on kavas määratleda senisest täpsemalt vastutus erinevate taimetervise ja taimekaitse nõuete rikkumise korral. "Kehtiv regulatsioon ei anna piisavat alust erinevate taimekaitse ja taimetervise valdkonna rikkumiste korral karistuse määramiseks. Põllumajandusameti kogemused on näidanud, et nii taimekaitsevahendi kasutamise nõuete kui erinevate taimetervise nõuete rikkumise puhul taimede ja taimsete saaduste käitlemisel tuleb seadusega ette näha praegusest selgemad võimalused väärteomenetluse algatamiseks ja karistuse määramiseks," lisas Kevvai.

Ühtlasi on kavas sätestada täpsemad tingimused professionaalsete taimekaitsevahendite kasutajate ja mesinike vahelise teavitamiskohustuse paremaks toimimiseks.

Taimekaitseseaduse muutmise eelnõu väljatöötamiskavatsus on saadetud kooskõlastamiseks Keskkonnaministeeriumile, Siseministeeriumile, Rahandusministeeriumile, Justiitsministeeriumile ning arvamuse esitamiseks SA Erametsakeskusele, Eesti Erametsaliidule, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojale, Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidule, Eesti Mesinike Liidule, Eesti Mesinduse Koostöökogule, Eesti Aiandusliidule ja Eestimaa Talupidajate Keskliidule.

Pärast väljatöötamiskavatsuse kooskõlastust ning teistelt ministeeriumitelt arvamuste saamist alustatakse taimekaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu väljatöötamist. Lõpliku otsuse tegemiseks Riigikokku läheb see pärast kaasamise ja kooskõlastamise kõikide etappide läbimist.

Taimekaitseseaduse muudatuse eeldatav jõustumisaeg on 1. jaanuar 2017.

Taimekaitseseaduse muutmise eelnõu väljatöötamiskavatsus EIS-is

Allikas: Maaeluministeeriumi 19.02.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.