Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tallinnas toimub kõrgetasemeline kohtumine sigade Aafrika katku teemal (2016-02-19 13:45:34)


Reedel, 26. veebruaril toimub Tallinnas kõrgetasemeline seakatkust puudutatud riikide ministrite ja veterinaarekspertide ning Euroopa Komisjoni esindajate kohtumine, kus põhiküsimusena arutatakse teaduskoostöö võimalusi taudi leviku tõkestamiseks regioonis. Kohtumisel osalevad Euroopa Komisjoni tervise ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis ning peadirektoraadi DG Sante üksuse juht Bernard Van Goethem.

Kohtumisel antakse ülevaade sigade Aafrika katku leviku hetkeseisust Baltimaades ja Poolas ning valmisolekust taudi tõrjumiseks nendes Euroopa Liidu liikmesriikides, kus on samuti oht seakatku levikuks. Põhiküsimusena arutatakse edasise teaduskoostöö võimalike teemade ning formaadi üle.

"Venemaalt ja Valgevenest meie poole liikunud sigade Aafrika katku levik on põhjustanud praeguseks nii Baltimaades kui Poolas ulatuslikku kahju ning kiireid lahendusi taudi lõplikuks tõrjumiseks hetkel ei ole. Meie teadlased analüüsivad koos Euroopa kolleegidega erinevaid võimalusi katku leviku peatamiseks, kuid täna on meil jätkuvalt liiga vähe teadmisi selle taudi iseloomu ja leviku dünaamika kohta," ütles maaeluminister Urmas Kruuse . "Seepärast oleme kutsunud kokku Euroopa parimad eksperdid, et Euroopa Komisjoni toel leida võimalusi teaduskoostöö süvendamiseks. Kuna seakatku laialdane levik Euroopa Liidu idapiiri taga ohustab teisigi liikmesriike, kaasasime sellesse koostöösse ka Soome, Ungari, Rumeenia ja Slovakkia esindajad."

Kohtumisel tehakse vahekokkuvõtteid senise sigade Aafrika katku alase teaduskoostöö tulemustest ning kavandatakse edasisi samme nii regiooniülese kui üle-euroopalise teaduskoostöö süvendamiseks, vajadusel spetsiaalselt selleks loodava rakkerühma näol.

"On väga oluline, et kõik tõrjemeetmed, mida rakendame oleksid teaduslikult põhjendatud ja proportsioonis võimalike riskidega ning niisamuti seakatku leviku tõttu kehtestatud kauplemispiirangud," lisas Kruuse. "Seepärast tõstatame kohtumisel kindlasti taas küsimuse ka rakendatud tsoneerimise ulatuse ja kestvuse proportsionaalsuse kohta."

Kohtumisel osalevad Läti, Leedu, Poola, Soome, Ungari, Rumeenia ja Slovakkia põllumajandusministeeriumite ja veterinaarametite juhtivad ametnikud, Euroopa Komisjoni tervise ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis, tervise ja toiduohutuse peadirektoraadi DG Sante üksuse G juht Bernard Van Goethem, Eestist maaeluminister Urmas Kruuse, toiduohutuse ning teaduse- ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai, Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda, veterinaarepidemioloogia professor Arvo Viltrop ja Eesti Maaülikooli teadusprorektor Ülle Jaakma.

Kohtumine toimub Tallinnas, Nordic Hotel Forumis 26. veebruaril, algusega kell 11.

Allikas: Maaeluministeeriumi 19.02.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.