Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
VTA lõpetab metssigade seakatku proovide vastuvõtmise nädalavahetustel (2016-03-02 14:26:32)


Alates märtsikuust lõpetatakse nädalavahetustel kütitud metssigade vereproovide vastuvõtmine Veterinaar- ja Toiduameti maakondlikes veterinaarkeskustes. Veterinaarkeskustes võetakse proove edaspidi vastu tööpäeviti 8.00-16.00 ja Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi Tartu labor jätkab analüüside tegemist tööpäeviti.

"Oleme koostöös jahimeestega kokku leppinud, et küttimismahtude vähenemise tõttu ei ole kevadisel ja suvisel perioodil proovide analüüsimine nädalavahetuseti enam otstarbekas. Intensiivsema küttimisperioodi ajal laborisse jõudnud proovide arv näitab, et koostöö maakondlike veterinaarkeskuste, labori ja jahimeeste vahel oli edukas ja laborivõimekuse tõstmine vajalik, et aidata jahimeestel seatud küttimismahtusid täita," ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda. "Seakatkuga seotud riskide vähendamiseks on esmatähtis haiguse tõrjumine metsas ning hea koostöö jahimeestega kriitilise tähtsusega ka edaspidi."

Sigade Aafrika katku tõrjumiseks on Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi kesklabor Tartus alates 2015. aasta oktoobri algusest uurinud kütitud metssigade proove sigade Aafrika katku osas ka pühapäeviti. Keskmine uuritavate proovide arv pühapäevas on olnud 100, jäädes erinevatel nädalalõppudel vahemikku 40 kuni 165.

"Seoses traditsioonilise jahihooaja lõppemisega võib juba praegu täheldada proovide arvu vähenemist, seda nii nädala sees kui ka pühapäevadel. Eriti väiksed on olnud proovide arvud nädalavahetustel, kui ilm ei ole jahipidamist soosinud," ütles VTL direktori asetäitja loomahaiguste alal Imbi Nurmoja. "VTL-i Tartu laboratoorium jätkab kütitud metssigade proovide vastu võtmist iga päev ööpäevaringselt."

Eesti Jahimeeste Seltsi tegevjuhi Tõnis Kortsu sõnul võib jahihooaja lõppemise ning Keskkonnaameti poolt seotud küttimismahtude täitmisega eeldada laborisse toimetatud proovide arvu olulist vähenemist, kuid aktiivne metssigade populatsiooni vähendamine seakatku leviku peatamiseks kindlasti jätkub. "Kuna labor nädalavahetustel alates märtsist enam proove ei analüüsi, palume jahimeestel korraldada jahid moel ja viisil, mis seda arvestaksid," ütles Tõnis Korts.

Ühtlasi leppisid Veterinaar- ja Toiduamet ning Eesti Jahimeeste Selts kokku, et alates 1. märtsist loetakse eelmisel aastal sündinud metsseapõrsad lepingute mõistes kesikuteks. VTA ja jahiseltside vahel sõlmitud lepingute mõistes tähendab see, et eelmisel aastal sündinud emaste metssigade organmaterjali alusel on jahimeestel võimalik saada kompensatsiooni vastavalt lepingule. Väljamaksmise üheks eelduseks on, et emane metssiga on kütitud kesiku või täiskasvanud metssea küttimiseks väljastatud jahiloa alusel.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Kõik riskipiirkondades kütitud metssead peavad olema uuritud seakatku välistamiseks ning positiivse uurimistulemuse korral nõuetekohaselt kahjutustatud.

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti, Veterinaar-ja Toidulaboratooriumi, Eesti Jahimeeste Seltsi 02.03.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.