Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumeestel on veekaitses oluline roll (2016-03-22 13:35:20)


Täna tähistatakse ülemaailmset veepäeva, mille eesmärgiks on juhtida inimeste tähelepanu veeressursside mõistlikule ja säästlikule kasutamisele. Põllumeeste jaoks on vesi tootmiseks oluline ressurss, samuti peavad põllumehed pidevalt pingutama selle nimel, et nende tegevus mõjutaks võimalikult vähe pinna- ja põhjavee kvaliteeti.


"Põllumajandustootmine on tihedalt seotud loodusressursside kasutamisega, samuti mõjutab ümbritsev keskkond otseselt põllumeeste töö tulemusi. Põllumajanduse vaatepunktist on keskkonna säästmisel kolm peamist küsimust: kuidas toota nii, et hoida puhast vett ja õhku ning mulla viljakust ja elurikkust. Keskkonda säästvate väetamise, sõnnikulaotamise ja taimekaitse tehnoloogiate ning töövõtete kasutamine on olulised nii keskkonnahoiu ja veekaitse kui ettevõtete majandusliku tulemuslikkuse seisukohalt," selgitas põllumajandus-kaubanduskoja keskkonnavaldkonna juht Ann Riisenberg.


Põllumeeste keskliit ja põllumajandus-kaubanduskoda viisid põllumeeste seas läbi küsitluse, mille käigus uuriti vedelsõnniku käitlemist põllumajandusettevõtetes. "Küsitluse tulemused näitavad, et meie põllumehed on sõnnikulaotustehnoloogiate osas üldiselt keskkonnateadlikud. Juba praegu kasutab ca 40% küsitlusele vastanud põllumehi vedelsõnniku laotamiseks tehnoloogiat, mis viib sõnniku otse mulda. Nn sisestustehnoloogia on üks keskkonnasõbralikuimaid laotustehnoloogiaid, mille kättesaadavust ja kasutamist tuleks igati soodustada," lisas Riisenberg.


Riisenbergi sõnul on põllumeeste ettepanekul maaelu arengukavas tehtud positiivne muudatus, mille kohaselt antakse põllumajandusinvesteeringute toetamisel lisaks sõnnikuhoidlate ehitamisele eelistus ka keskkonnasõbralike vedelsõnnikulaoturite ostmisele. Arvestades praegust keerulist olukorda põllumajandussektoris ja muutuvaid veeseaduse nõudeid, tuleks keskkonnasõbralikke ja vett kaitsvaid investeeringuid riigi poolt igati toetada.


Kevadel on käes aeg, mil põllumehed hakkavad sõnnikut põldudele vedama. Sõnnik on väärt kraam, mis sisaldab taimedele vajalikke toitaineid ja sobivas koguses antuna ergutab taimedele soodsat mullaelustikku. Väetiste kasutamine on taimekasvatuses vältimatu - ülemaailme veepäeva puhul kutsume kõiki põllumehi pingutama selle nimel, et oma tegevusega kaitsta vett ja ümbritsevat keskkonda.


Lisainfo ülemaailmse veepäaeva kohta: http://www.unwater.org/worldwaterday

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 22.03.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.