Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Viljandis toimub seakatku infopäev söödakäitlejatele (2016-03-30 11:57:25)


Täna, 30. märtsil toimub Viljandis infopäev söödakäitlejatele, kus tutvustatakse muudatusi Euroopa Liidu söödavaldkonna õigusaktides, antakse juhiseid sigade Aafrika katkuga seotud riskide maandamiseks teravilja käitlemisel ning Salmonella vältimiseks sööda tootmisel.

"Loomade sööt ja selle ohutus on nii loomatervise ja heaolu kui kogu meie toidulauale jõudva loomse toidu ohutuse seisukohalt kriitilise tähtsusega. Seekordsel infopäeval on kahe peamise teemana fookuses seakatku viiruse ja Salmonellaga seotud riskide maandamine sööda tootmisel ja käitlemisel," ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev.

Infopäeval antakse ülevaade muudatustest Euroopa Liidu söödavaldkonna õigusaktides, sööda impordiga seotud nõuetest, söödana kasutatavate loomsete kõrvalsaaduste erinõuetest. Rootsi Põllumajandusameti esindaja teeb infopäeval ülevaate Rootsis ellu viidud pikaajalisest programmist Salmonellast põhjustatud sööda saastumise vähendamiseks sööda tootmisel.

Veterinaarepidemioloogia professor Arvo Viltrop annab Eesti Maaülikooli poolt seakatku nakatunud farmides teostatud epidemioloogilisele uuringule tuginedes juhiseid seakatkuga seotud riskide maandamiseks teravilja käitlemisel ja sööda toomisel.

"Maaülikooli teadlased viisid koostöös Veterinaar- ja Toiduametiga kõigis seakatku nakatunud farmides läbi täiendava uurimise võimalike nakatumise põhjuste väljaselgitamiseks. Uuring tõi ühe kõige tõenäolisema nakatumise põhjusena bioturvalisuse nõuete vastu eksimise kõrval välja viirusega saastunud sööda kaudu nakatumise," ütles Arvo Viltrop. "Oht sööda saastumiseks on kõikides sööda tootmise etappides, seepärast on oluline, et ka söödakäitlejad teadvustaksid võimalikke riske ja rakendaksid ennetavaid meetmeid nende maandamiseks."

Vastutus söödaohutuse eest lasub sööda käitlejal. Söödakäitlejad peavad tagama, et nende tegevus sööda tootmisel, töötlemisel, turustamisel, transportimisel ja ladustamisel vastab hügieeninõuetele ning põllumajandusloomade söötjad rakendavad kõiki meetmeid, et ära hoida sööda, loomade ja loomsete saaduste bioloogiline, keemiline ja füüsiline saastumine.

Infopäev toimub Viljandis, Põllumajandusameti Viljandi keskuses (Vabaduse plats 4).

Maaeluministeerium, Veterinaar- ja Toiduamet ning Veterinaar- ja Toidulaboratoorium viivad koostöös Eesti Maaülikooli ja Eesti Jahimeeste Seltsiga tänavu kevadel läbi teavitusprogrammi, millega parandatakse seakasvatajate, jahimeeste ja elanikkonna teadmisi seakatkust ja selle levikust, et vähendada sigade Aafrika katku farmidesse jõudmise riski. Toimuvad jahimeeste infopäevad, valmimas on õppevideod jahimeestele, kavas on infopäevad seakasvatajatele ja elanikkonnale suunatud teavitustegevused.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee.

Allikas: Maaeluministeeriumi 30.03.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.