Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskühistu Eramets võttis kasutusele Deskise langihalduse tarkvara (2016-04-05 07:16:37)


Keskühistu Eramets sõlmis lepingu tarkvarafirmaga Deskis OÜ langihaldustarkvara lank.ee kasutuselevõtuks. Eestis väljatöötatud ja arendatud veebipõhine tarkvara annab pideva ülevaate metsamaterjali kogusest langil ja metsa servas. Tarkvara annab kasutajatele jooksvalt infot lõigatud, kokku veetud ja ära veetud puidu kogustest, lisaks on autojuhtidel võimalik teha automaatselt täidetud andmetega elektrooniline veoseleht.

Keskühistu Eramets tegevjuhi Priit Jõeääre sõnul on lank.ee tarkvara kasutuselevõtt loomulik käik. "Keskühistusse Eramets kuulub üksteist metsaühistut üle Eesti, kõigis neis toimuvad pidevalt metsatööd. Langihalduse tarkvara annab hea koondülevaate kõigest sellest, mis toimub liikmesühistutes raietööde ajal - palju on lõigatud puitu, kus see asub ning palju on juba lõpptarbijatele veetud. Väga vajalik on ka võimalus kasutada langihaldustarkvara sisendina elektroonilise veoselehe koostamiseks, selle kasutamine on praegu saamas juba standardiks ."

Jõeäär lisas, et valik Deskise tarkvara kasuks tehti peale põhjalikku eeltööd, tutvudes eelnevalt kõikide sarnaste olemasolevate toodetega . "Selgus, et lank.ee tarkvara vastas kõige enam meie vajadustele, tarkvara on katseliselt kasutanud juba mõnda aega Läänemaa Metsaühistu, otsustamisel tuginesime ka nende kogemustele. Peale koolituste läbimist ning testperioodi võtavad tarkvara kasutusele ka meie ülejäänud liikmed."

Lank.ee tarkvara on praegu kasutusel pooltes Keskühistu Eramets metsaühistutes, teiste seas Valgamaa Metsaühistus. Ühistu esindaja Atso Adson sõnas, et esimene reaalne koorem, mille liikumine korraldati lank.ee tarkvara alusel, läks teele 18. märtsil. Adsoni hinnangul on esimesed kogemused positiivsed. "Info liigub auto liikuma hakkamise ja kohalejõudmise korral otse meili ja on mugav hallata. Tarkvara kasutamine ei ole keeruline, vaja on kaasa mõelda ja jälgida vajalike väljade täitmist. Kindlasti tuleb juurde õppida siis, kui kasutusele võtta üldine metsahaldusprogramm, mis haakub lank.ee-ga. Aga kui see protsess on ka läbi tehtud, siis hõlbustub tunduvalt kogu ühistu liikmete metsade haldamine ja aruannete esitamine," rääkis Adson.

Valgamaa kogemuse põhjal on tarkvaralised teenused praegu piisavad, kuid tulevikus on arendused vajalikud. "Oluline on siduda veoselehega ka leping ja metsateatis ning puidu liikumine saeveskile. Sel juhul liiguksid puidu päritoludokumendid kohe automaatselt saeveskisse ja kogu protsess muutuks kiiremaks," rääkis Atso Adson. Ta lisas, et tarkvara kasutamisel on väga oluline õppida, katsetada ja aru saada, mis liigutused mida muudavad.

Deskis OÜ esindaja Peep Teppo lisas, et kõik Deskise tarkvarad, ka lank.ee teenus on pidevas arengus ning täiendusi tehakse vastavalt kasutajate tagasisidele. "Kindlasti suurendatakse lank.ee seotust teiste olemasolevate tarkvaradega, et veelgi enam parandada selle kasutumugavust ja efektiivsust," rääkis Teppo. Tema sõnul on tarkvara esmane eesmärk metsamaterjali koguste info üle reaalajas arvestuse pidamine ja võimalus teha e-veoselehti vaid paari nupuvajutusega. Arendaja hinnangul on eriti oluline aga see, et lihtsast andmete salvestamisest on astutud samm edasi. "Suurt rõhku on pandud ka andmete edasistele analüüsivõimalustele. Selle tagab väga mitmekülgne aruannete tegemise võimalus - info sortimentide kogustest, töötajate töötundidest, veoselehtedest, sihtkohtadest ja muust. Võimalus andmeid eksportida Exceli formaati aitab andmete kasutusvõimalusi veelgi suurendada," rääkis Teppo.

Deskis OÜ hinnangul on lank.ee teenus loodud sellisena, et see oleks sobiv nii suurtele, kui ka väikestele metsafirmadele, nii metsaühistutele, kui ka erametsaomanikele.



NB! Pildil: Valgamaa Metsaühistu esindaja Atso Adsoni sõnul on uue tarkvara puhul oluline õppida ja katsetada.
Pildi autor: Keskühistu Eramets

Allikas: Keskühistu Eramets pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.