Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valmisid seakatku õppevideod jahimeestele (2016-04-13 16:45:36)


Maaeluministeeriumi tellimusel valmis kolm jahimeestele mõeldud õppevideot, milles antakse juhiseid sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks ja tõrjumiseks metsas. Eestis püsib endiselt suur seakatkuoht farmides, mida on võimalik vähendada vaid bioohutusnõuete range järgimisega jahinduses ja seakasvatustes.

"Kuna seakatku viirus on väga vastupidav ja võib näiteks metssea korjuses säilida mitmeid kuid, siis on väga oluline, kuidas võimaliku nakkusohtliku materjaliga ümber käiakse. Haiguse leviku ärahoidmiseks ja tõrjumiseks tuleb viirustkandev materjal loodusest kõrvaldada ja nõuetekohaselt kahjustada," ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda . "Õppevideotes näidatakse veelkord üle, kuidas bioohutust tagada ja näiteks ka õigesti proove võtta. Alati peaks lähtuma lihtsast põhimõttest, et kõik võimaliku nakatunud sea või tema eritistega kokkupuutunud pinnad ja materjalid tuleb puhastada ja desinfitseerida ning metsast lahkudes veenduda, et ei jäetaks maha haigustekitajat sisaldada võivat materjali."

Olev Kalda rõhutas, et seakatku farmidesse jõudmise vältimiseks tänavu suvel tuleb väga rangelt järgida bioohutusnõudeid nii jahinduses kui ka seakasvatustes.

Õppevideotes antakse juhised sigade Aafrika katku proovide võtmiseks kütitud metssigadelt, surnult leitud metssigade nõuetekohaseks kahjutustamiseks ning bioohutuse tagamiseks metsas leviva seakatku efektiivsemaks ennetamiseks ja tõrjumiseks. Õppevideod on valminud Maaeluministeeriumi, Veterinaar- ja Toiduameti, Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi ja Eesti Jahimeeste Seltsi koostöös ning need on tõlgitud ka vene keelde.

Eesti Jahimeeste Seltsi tegevjuhi Tõnis Kortsu sõnul suhtuvad jahimehed võimalikesse riskidesse vastutustundlikult ning jahimeeste koostöö veterinaaridega nii proovide võtmisel kui nakkusohtlike korjuste kõrvaldamisel toimib hästi. Siiski paneb ta jahimeestele veelkord südamele, et metsas toimetades teadvustataks võimalikke ohtusid, et mitte sattuda ise taudi edasikandjaks. "Soovitan jahimeestel kindlasti need videod üle vaadata, selle põhjal igaühel hinnata, kas ta on teinud kõik endast sõltuva taudi edasise leviku tõkestamiseks ja meeles pidada, et iga riskipiirkonnas kütitud metssiga võib olla viiruse kandja."

Maaeluministeerium, Veterinaar- ja Toiduamet ning Veterinaar- ja Toidulaboratoorium viivad koostöös Eesti Jahimeeste Seltsi, Eesti Tõusigade Aretusühistu ja Eesti Maaülikooliga tänavu kevadel läbi teavitusprogrammi, millega parandatakse seakasvatajate, jahimeeste ja elanikkonna teadmisi seakatkust ja selle levikust, et vähendada sigade Aafrika katku farmidesse jõudmise riski. Toimuvad jahimeeste infopäevad, valminud on õppevideod jahimeestele, kavas on infopäevad seakasvatajatele ja elanikkonnale suunatud teavitustegevused.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee.

Õppevideod on leitavad seakatku veebilehel ja Maaeluministeeriumi YouTube'i kanalis aadressidel: https://goo.gl/iSwiXZ (eesti keeles) ja https://goo.gl/oBv44A (vene keeles)

Allikas: Maaeluministeeriumi 13.04.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.