Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pomerants: transpordi tulevik peab olema tarkade ja roheliste lahenduste päralt (2016-04-15 00:40:24)


Keskkonnaminister Marko Pomerants osaleb täna ja homme Euroopa Liidu mitteametlikul keskkonna- ja transpordiministrite kohtumisel, kus arutatakse võimalusi keskkonnasõbraliku transpordi toetamiseks, samuti peatutakse lennundusest ja laevandusest tuleneva kasvuhoonegaaside heitkoguse vähendamise küsimustel.

 

Euroopa Liidu keskkonna- ja transpordiministrid räägivad kohtumisel Euroopa Liidu sisestest innovaatilistest võimalustest rohekasvuks läbi maanteetranspordist tulenevate kasvuhoonegaaside vähendamise .

Keskkonnaminister Marko Pomerantsi sõnul tuleb ka Eestis järk-järgult vähendada sundliikumise vajadust ja edendada ühistranspordi, kergliikluse ja vähese süsiniku heitega transpordisüsteemi. Samuti peab ebaökonoomsete sõiduautode kasutamise kulu varem või hiljem hakkama adekvaatselt kajastama keskkonnale põhjustatud kahju.

 

"Samas on meil on mitmeid eeskujulikke maanteetranspordi rohestamise projekte, mida Euroopas esile tuua. Näiteks hakkas Eestis sellest aastast kehtima riiklik uute autode energiamärgise süsteem. See tähendab, et kõikidel Eestis uuena müüdavate sõiduautode näidistel peab olema energiamärgis, mis annab ostjale infot selle kohta, milline on auto kütusekulu ja kui palju süsihappegaasi õhku heidetakse. Kui siiani ostsin energiamärgise järgi külmkapi, siis nüüd auto ka," tõi Pomerants näite.

 

"Arendame ka nutikaid transpordijagamise lahendusi - näiteks on Eestist saamas esimene riik Euroopas, kes legaliseerib sõidujagamise ja linnasisesed kokkuleppeveod. Oleme ka üks väheseid EL-i riike, kes on loonud üleriigilise elektriautode kiirlaadimisvõrgustiku ja p erioodil 2011-2014 jagatud KredEx-i toetus elektriautode ostmiseks suurendas märgatavalt huvi elektriautode ostmise vastu," lisas keskkonnaminister.

 

Ministrite arutelul käsitletakse võimalusi, kuidas transpordi- ja keskkonnaministrite koostöös saab edendada üleilmsete kasvuhoonegaaside heitkoguste vähendamist meretranspordis ja lennunduses ning panustada Rahvusvahelise Mereorganisatsiooni ja Rahvusvahelise tsiviillennunduse organisatsiooni käimasolevatesse aruteludesse. Eesti väljendab oma sõnavõtus toetust lennundusest ja merendusest tulenevate heitkoguse vähendamiseks läbi globaalse tegutsemise ja turupõhiste meetmete rakendamise lennunduses.

 

Pomerants selgitas, et kuigi hetkel moodustavad lennunduse heitkogused kaks protsenti globaalsest kasvuhoonegaaside heitkogusest, näitab prognoos, et aastaks 2020 on lennunduse heitkogused võrreldes 2005. aastaga kasvanud 70% võrra. "Seetõttu on eriti oluline kokku leppida põhimõtted globaalsel tasandil ning võtta kasutusele vajalikud meetmed pikaajalises vaates, et aidata kaasa Pariisi kliimakokkuleppes kokku lepitud eesmärkide täitmisele," ütles Pomerants.

 

Mitteametlik keskkonnanõukogu toimub Amsterdamis 14.-15. aprillil 2016.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.