Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teaduslahingu finaalis võtavad mõõtu 16 võistkonda kogu Eestist (2016-04-15 13:24:17)


Reedel, 15. aprillil kell 11.00-16.00 toimub Tartus Eesti Maaülikooli spordihoones Teaduslahingu superfinaal, kus osalevad 15 maakonna ja Tallinna võistkonnad. Finaalis panevad 7.-9. klasside kolmeliikmelised võistkonnad proovile teadmised teaduse ja igapäevaelu kokkupuutekohtadest, samuti hinnatakse nende meeskonnatööd ja esinemisoskust.

"Finaalis tuleb lisaks ülesannete lahendamisele esitleda ka oma uurimistöö tulemusi," selgitas finaali olemust Teaduslahingut vedav Marge Thetloff. "Võistkonnad on kokku pannud teaduspostrid, mida tutvustatakse liftikõnega - see tähendab, et oluliseks saab lisaks teadmistele ka teaduse lihtsasse keelde panemine ja oskus tuua uurimistööst välja vaid oluline." Rääkides läbi viidud uurimistöödest ütles Thetloff: "Vastused leiti näiteks küsimustele, kui kaua säilivad külmutatud maasikates vitamiinid, milliste olenditega on tegu Läänemaa fossiilides, kuidas võiks kasutada Narva linna puhastusjaamas tekkivat gaasi ja palju muud põnevat."

Võistluse kahe osa - ülesannete ja stendiettekande - tulemusena selgub tublimate noorteadlaste võistkond, kes sõidab Rootsi tutvuma seal tehtava teadusega. Samuti on koolinoortel võimalus arendada edasi oma uurimistööd.

Lisaks Teaduslahingu finaalile on maaülikooli spordihoones avatud Teaduskorrus kümnete teaduse populariseerijatega ning Teaduslaval saab kuulata igapäevaelu ja teadust ühendavaid ettekandeid ning osaleda õpitubades. Selgemaks saab, mida kujutab endast kloonimine, kuidas on võimalik aatomitest ehitada, õhu jõul liikuda ja mida tähendab psühhomütoloogia.

Teadusvõistlus Teaduslahing on võistlus 7.-9. klassidele, mis toob õpilased põnevasse loodus- ja täppisteaduste maailma. Igapäevaelus ette tulevatele probleemidele ja teaduslikele küsimustele pannakse käed külge ning leitakse läbi katsetamise ja meeskonnatöö lahendus. Teaduslahingu superfinaalis tuleb lahendada ülesandeid, mis on seotud toidu, vee, metsa ja tehnikaga ning esitada viimaste kuude jooksul läbi viidud uurimistöö tulemusi liftikõnega.

Teaduslahingu jaanuaris toimunud eelvoorudes osales 170 kolmeliikmelist võistkonda sajast koolist. Võistkonnad lahendasid siis erinevaid ülesandeid alates arstiteadusest ja arhitektuurist kuni geoloogia ja botaanikani. Igas maakonnas ja Tallinna linnas selgus parim võistkond, kes lunastas pääsme superfinaali.

Teaduslahingu peakorraldajaks on erinevate Eesti ülikoolide tudengeid ühendav "Elus teadus", mille peamiseks eesmärgiks on tutvustada maa ja toiduga seotud valdkondi ning loodus- ja tehnikateadusi. Teaduslahingu toimumist toetavad Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Teadusagentuur, Eesti Maaülikool, Tartu Ülikool, Total Eesti, RMK, City Motors ja Limonaad.

Teaduslahingu postrite, ülesannete, võistkondade ja Teaduskorruse ning -lava kohta leiab rohkem infot: teaduslahing.emu.ee

Teaduslahing 2015 pälvis peapreemia 2015. a Eesti teaduse populariseerimise auhinna riiklikul konkursil kategoorias "Parim uus algatus teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel".

Allikas: Eesti Maaülikooli 15.04.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.