Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kruuse: põllumees saab liiga väikese osa kasumist (2016-04-20 15:52:46)


Põllumees saab liiga väikese osa toiduäris loodavast kasumist, ütles maaeluminister Urmas Kruuse täna Tartus toimuval rahvusvahelisel põllumajanduskonverentsil
Agroforum Mare Balticum 2016.

"Toiduäris teenitakse endiselt, kuid põllumehel on sellest toidutööstuste ja jaekaubanduse kõrval üha raskem osa saada," ütles maaeluminister Urmas Kruuse ja lisas, et see on süvenev probleem, sest põllumees on väärtusahela haavatavaim osapool. "Näiteks tehakse ebamõistlikult madala hinnaga piima sooduskampaaniad jaekaubanduses lõppkokkuvõttes põllumehe raha eest. Ainus võimalus positsiooni muutmiseks on põllumeestel ühistuline tegevus, mis annab tugevama turujõu," rääkis Kruuse.

Ministri sõnul on olukorra muutmise võtmeks põllumeestele kuuluvate ühistuliste toidutööstuste rajamine, mis võimaldavad põllumehel oma toodangut enam väärindada ja seeläbi saada turult õiglasemat osa toote lõpphinnast. "Kuniks seda ei juhtu, jäävadki põllumehed toidutootmisahela kõige haavatavamaks lüliks. Oleme ka Eesti maaelu arengukavas eraldanud 15 miljonit eurot ühistulise piimatööstuse rajamiseks, et seda olukorda muuta," ütles Kruuse. "Kriisiajal on kõige mõistlikum sellised algatused ära teha, sest headel aegadel pole ühistuliseks tegevuseks taas huvi ja järgmiseks kriisiks on riskid jälle maandamata."

Tartus toimub täna rahvusvaheline põllumajanduskonverents Agroforum Mare Balticum , mis keskendub nutikatele ja innovatiivsetele lahendustele põllumajanduses. Konverentsil osalevad 18 riigi delegatsioonid ja Euroopa Komisjoni, ÜRO Toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) ja Läänemeremaade nõukogu esindajad.

Konverentsi korraldavad Eesti Maaülikool, Maaeluministeerium, Eesti Põllumajandus-kaubanduskoda, Läänemeremaade nõukogu, Eesti Idapartnerluse Keskus ja Maaelu Edendamise SA koostöös Peterburi Agraarülikooliga.

Allikas: Maaeluministeeriumi 20.04.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.