Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teadlased tutvustavad seminaril kliimamuutustega kohanemise meetmeid (2016-04-23 07:58:27)


Esmaspäeval, 25. aprillil toimuval seminaril "Kliimamuutustega kohanev Eesti 2030: miks ja kuidas?" arutatakse mida toovad endaga kaasa kliimamuutused ja kuidas peaksid meie senised toimetused seetõttu muutuma.

Seminaril tutvustatakse Eesti kliimamuutuste tulevikustsenaariume, nendega kaasnevaid mõjusid elutähtsates valdkondades, meetmeid mõjudega kohanemiseks ning keskkonnaministeeriumis koostamisel olevat kliimamuutustega kohanemise arengukava põhimõtteid.

Kohanemine riikliku arengukava mõistes tähendab eelkõige kliimamuutustest põhjustatud riskide maandamist ja seda, et on vaja ette näha tegevusraamistik, et suurendada inimeste ja keskkonna valmisolekut ja vastupanuvõimet kliimamuutustele.

"Eesmärk on saavutada olukord, et avalik- ja erasektor ning ühiskond laiemalt on kliimamuutustest teadlik, suudab muutustega kaasnevaid riske õigesti hinnata, nendele asjakohaselt reageerida ja nendega kohaneda ning seeläbi vältida kliimamuutusega kaasnevaid negatiivseid ja maksimaalselt ära kasutada positiivseid mõjusid," selgitas Keskkonnaministeeriumi kliima- ja kiirgusosakonna juhtaja Evelyn Müürsepp.

Kohanemismeetmed on suunatud teadlikkuse tõstmisele ja vastupanuvõime suurendamisele kõikides elutähtsates valdkondades - tervisest päästevõimekuseni, planeeringutest taristute ja ehitusteni, biomajandusest (põllumajandus, metsandus, kalandus jne) finantssektorini ning loodus- ja elukeskkonda.

Keskkonnaministeerium plaanib arengukava eelnõu valitsusele arutamiseks saata 2016. aasta teises pooles, misjärel see loodetavasti kinnitatakse . Arengukava koostamisel tuginetakse Eesti teadlaste teadustöödele ning oma panuse annavad ka Norra eksperdid.

Kliimamuutustega edukalt kohaneva Norra suursaadik Eestis Dagfinn Sørli rõhutas, et kliimamuutused mõjutavad kogu maailma. "Kliimamuutustega kohanemine nõuab laialdasi ja tõhusaid meetmeid, et vältida suuri kulutusi ühiskonnale, mida kliimamuutused võivad põhjustada," toonitas suursaadik. "Mul on väga hea meel, et Norra toetas kliimamuutustega kohanemise uuringuid Eestis ning teadmistevahetust Eesti ja Norra spetsialistide vahel," nentis ta.

Teadlased on välja selgitanud, et Eestit ootavad ees võimalikud muutused nii temperatuuri, tuule kui sademete režiimis. Samuti on mõjutatud jää- ja lumikatte kestuse perioodid ning merevee ja siseveekogude tase. Põhjalike teaduslike uuringute tulemusel on selgunud ka kliimamuutuste mõju elutähtsatele valdkondadele ja kohanemismeetmed, mis tuleks võtta kasutusele lühikeses perspektiivis (kuni 2030) kui ka pikaajalises perspektiivis (kuni 2050 ja 2100).

Arengukava koostamist rahastatakse Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) programmi "Integreeritud sise- ja mereveekogude majandamine" vahenditest projekti "Eesti riikliku kliimamuutuste mõjuga kohanemise strateegia ja rakenduskava ettepaneku väljatöötamine" kaudu.

Keskkonnaministeeriumi, Eesti Keskkonnauuringute Keskuse ja partnerite korraldatud seminaril tutvustavad teadlased valdkondlike kliimamuutuste mõjusid ja kohanemismeetmeid ning Norra Tsiviilkaitse Direktoraadi esindaja tutvustab Norra kohanemispoliitikat .

Seminar toimub 25. aprillil Tallinnas Radisson Blu Hotel Olümpia konverentsikeskuses (Liivalaia 33, Tallinn) kella 9.00-17.00. Päevakavaga saab tutvuda siin: http://www.klab.ee/kohanemine/kohanev-eesti-2030-miks-ja-kuidas/

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.