Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ettevõtetele tutvustatakse võimalusi ressursitõhusamaks muutumiseks (2016-05-05 17:54:24)

 

Sel nädalal algab infoseminaride sari "Ressursitõhusus ettevõtetele - miks seda vaja on?", kus antakse ülevaade uuest energia- ja ressursitõhususe meetmest, mille kaudu investeeritakse ettevõtete ressursitõhusamaks muutumiseks kokku 111 miljonit eurot Euroopa Liidu toetusi.

Ettevõtete energia- ja ressursitõhususe meetme keskne eesmärk on muuta ressursside kasutamine tõhusamaks. "Ressursside tõhusaks kasutamiseks on vaja teadmisi, mille kättesaadavust ja levikut soovimegi käesoleva projektiga parandada. Püüame suurendada nii ettevõtete teadlikkust sellest, kuidas oma tööprotsesse võimalikult efektiivselt korraldada, aga ka suurendada ressursitõhususe spetsialistide hulka Eestis ning aidata ettevõtetel läbi viia ressursikasutuse analüüsi," sõnas Keskkonnaministeeriumi asekantsler Ado Lõhmus.

Meetme tegevusi rahastatakse Euroopa Liidu Regionaalarengu fondist kokku 111 miljoni euroga. Suurim osa eelarvest, 109 miljonit eurot, on ette nähtud investeeringute tegemiseks ettevõtetele. Toetatakse näiteks tootmisprotsessi ümberkujundamisega seotud tegevusi, mis vähendavad tootmises kasutatava ressursi kogust. Sealjuures on oluline osa innovaatilistel lahendustel, kuna tootmisel ressursi vähendamiseks on tarvis leida uuenduslikke lahendusi. Suurim potentsiaal ressursi kokkuhoiuks Eestis on mäe-, toiduaine-, puidu-, paberi- ja tselluloositööstuses ning mineraalsete materjalide töötlemisel.

"Ressursitõhususe tõstmine on puhta ja looduslikult mitmekesise elukeskkonna säilitamiseks üks olulisemaid tegevusi, mis aitab kaasaegses ühiskonnas tagada loodusvarade jätkusuutlikku kasutamist," selgitas Lõhmus. "Samuti suunab see ettevõtteid mõtlema, kuidas suurendada enda lisandväärtust: ressursside efektiivne kasutamine tootmises on kasulikum nii ettevõttele kui keskkonnale tervikuna. Vähem on rohkem!" lisas Lõhmus.

Selleks, et uuenduste tegemiseks raha saada, tuleb ettevõtetel esmalt koostada detailne ressursikasutuse analüüs ehk audit. Ka selle tegemiseks saab taotleda toetust, milleks on planeeritud kokku 1,5 miljonit eurot. Analüüsiga hinnatakse ettevõtte ressursikasutust terviklikult ning pakutakse lahendusi tegevuste efektiivsemaks muutmiseks. Sügisel alustatakse ka audiitorite koolitamisega, et Eestis oleks enam ressursikasutuse hindamise spetsialiste, kes selliseid spetsiifilisi analüüse oskaksid läbi viia.

Üha kasvav konkurents loodusressursside osas tekitab nende nappuse ja tõstab hindu, mis mõjutab maailmamajandust. Kuid samal ajal jäetakse majandustegevuses hulgaliselt väärtuslikke materjale kasutamata või jääkproduktina kõrvale. Seda olukorda saab parandada, kui võetakse kasutusele uusi tehnoloogiaid, millega saab ressursse täielikumalt ära kasutada ning tekkivaid jäätmeid korduskasutada ja ringlusse võtta. Ressursside täielikum ära kasutamine ning jäätmete ringlussevõtt võimaldab ühelt poolt säästa keskkonda ja inimtervist ning teiselt poolt tõstab ressursside efektiivse kasutamise läbi ettevõtete konkurentsivõimet.

Sissejuhatava seminarisarja raames räägitakse ressursside efektiivsest kasutamisest, ressursikasutuse analüüsi (ressursiauditi) iseloomust ja vajalikkusest, riigi pakutavatest võimalustest ettevõtte ressursitõhususe parandamiseks ning tööstusökoloogi rollist ettevõttes. Igas piirkonnas saab sõna ka üks kohalik ettevõtja, kes jagab ressursitõhususe parandamisega seotud kogemustest.

Infoseminarid toimuvad kella 10.00-13.00:

Tallinnas - 5. mail Keskkonnaministeeriumis (Narva mnt 7a);

Jõhvis - 17. mail Keskkonnaameti Jõhvi kontoris (Pargi 15);

Tartus - 24. mail Keskkonnaameti Tartu kontoris (Aleksandri 14);

Pärnus - 1. juunil Keskkonnaameti Pärnu kontoris (Roheline 64);

Palume infoseminarile registreeruda siin: http://bit.ly/1WrAK3x

Lisainfo Keskkonnaministeeriumi koduleheküljelt http://www.envir.ee/keskkonnakorraldus/.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 05.05.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.