Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mikro- ja väikeettevõtjad saavad investeeringutoetust põllumajandustoodete töötlemiseks (2016-06-16 07:09:02)

27. juunist 1. juulini võtab PRIA mikro- ja väikeettevõtjatelt vastu taotlusi investeeringutoetuse saamiseks maaelu arengukava meetmest, mis aitab rahastada kulutusi põllumajandustoodete töötlemiseks ja turustamiseks.

Meetme eelarve kogu perioodiks 2014-2020 on 25 mln eurot. Eelolev taotlusvoor on teine ning toetusteks on planeeritud 7 250 000 eurot. Toetust on võimalik saada kuni 40% kavandatava investeeringu abikõlblikust kulust, mahetunnustatud ettevõtjatel mahetoodangu töötlemisega seoses kuni 45%. Ülejäänu tuleb katta omaosalusega.

Toetuse andmise ja kasutamise tingimused sätestab maaeluministri 8. mai 2015 määrus 58 Mikro- ja väikeettevõtjate põllumajandustoodete töötlemise ning turustamise investeeringutoetus. Selgitavat teavet ja vorme saab PRIA kodulehelt www.pria.ee, nõu võib küsida infotelefonil 7377 678.

Taotlusi võetakse vastu paberil täidetult (saata või tuua PRIA keskusse Tartus, Tähe 4) ja digitaalselt allkirjastatult e-posti aadressil info@pria.ee.

Kes saab toetust ja milleks?

Määrusest saab teada täpsed tingimused selle kohta, millised ettevõtted saavad toetust taotlema tulla – kui suur, kellena tegutseb ja kui kaua, milliste majandusnäitajatega, mida toodab ja töödelda tahab.

Toetust saab seadmete ja ehitiste jaoks, mis on vajalikud teatud toodete töötlemiseks või töötlemiseks + turustamiseks (ainult turustamiseks toetust ei saa). Ehitistena käsitletakse ehitise püstitamist, laiendamist, rekonstrueerimist, rajamist ja paigaldamist. Teatud tingimustel saab toetust ka kasutatud seadmete jaoks.

Võrreldes eelmise taotlusvooruga aasta tagasi on meetme määruses muudatusi. Näiteks ei ole käibemaks enam abikõlblik kulu. Ehitusloa saanutel pole vaja esitada keskkonnahindamise aruannet. Ehitisega seotud viimase toetuse-osa kohta maksetaotluse esitamise ajaks peab ehitusregistris olema selle ehitise kasutusluba või -teatis, jne.

Muudetud on liisingu kui finantseerimise viisi kasutuspõhimõtet - varem kanti toetusraha liisinguandja arvelduskontole, nüüd makstakse raha toetuse saajale tema tegelikult tehtud liisingu-kulude alusel. Liisingu korral on toetusesaajal tegevuse elluviimiseks ja dokumentide esitamiseks aega kuni viis aastat ja kuludokumente saab PRIAle esitada kuni neljas osas igal kalendriaastal.

Kui toetusega soetatava seadme kasutamiseks on vajalik seadme müüja või paigaldaja poolne esialgne tutvustus või väljaõpe, siis sellega seotud kulud on nüüd abikõlblikud. Samuti paigaldamise ja/või seadistamise maksumus, kui seadme eripärast tulenevalt saab seda teha üksnes seadme müüja või kvalifitseeritud spetsialist. Lisaks on seadme paigaldamisel abikõlblik lisaelektrivõimsuse soetamise kulu - lisaamprite ostmine.

Täpsustatud on ka kulusid, mida ei loeta abikõlblikeks, nt lepingu sõlmimisega ja kindlustusega seotud kulud ning intressikulud.

Ehitusega seotud toetuse soovijatelt nõutakse taotluse juurde teatud lisadokumente.

Otsus tuleb 18.novembriks.

Investeeringu elluviimisega võib soovi korral alustada kohe toetustaotluse esitamisele järgneval päeval. Otsused toetuste osas teeb PRIA pärast taotluste menetlemist ja hindamist hiljemalt 18. novembriks. NB! Ka hindamiskriteeriumides ja –lävendis on muudatusi – vt määrust. Toetuse saamiseks peab taotlus saama vähemalt 8 hindepunkti maksimaalsest 26st.

Toetuse saab ettevõtja kätte siis, kui on investeeringu täielikult või osadena ära teinud ning esitab selle kohta maksetaotluse. Tegevuste elluviimiseks on aega kaks aastat toetuse määramisest arvates.

Investeeringu rahastamisel pakub põllumajandustootjatest ettevõtjatele muuhulgas laene ja tagatisi Maaelu Edendamise Sihtasutus. Ettevõtjat aitab ka võimalus taotleda toetuse väljamaksmist enne täismahus kulutuste tegemist (tasutud peab siiski olema omaosalusega kaetav summa). Toetusena saadav raha tuleb seejärel viivitamata üle kanda sellele isikule, kellelt kaup või teenus osteti ning esitada PRIAle teatis koos maksmist tõendavate dokumentidega. – Nii selle rahastusviisi kui MESi rahastusvahendi kohta saab infot PRIA kodulehelt.

Edukat taotlemist!

(Artikkel on avaldatud ajakirjas Põllumehe Teataja, juuni 2016)

Allikas: PRIA.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.