Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Veterinaar- ja Toiduametis koguneb riiklik loomatauditõrje komisjon (2016-06-28 07:12:28)

Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) peadirektor kutsus tänaseks, 28. juuniks kokku riikliku loomatauditõrje komisjoni. Kõne all metsas leviva sigade Aafrika katku tõkestamise ja metssigade populatsiooni vähendamise võimalused ning VTA valmisolek võimalike seakatku puhangute tõrjumiseks koduseafarmides.

Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on seakatku leviku suvine kõrgaeg käes ja oht uuteks puhanguteks koduseafarmides väga suur. "Kuna metsas katku vaibumise märke ei ole, aitab taudi farmidest eemal hoida vaid bioohutusnõuete hoolas järgimine. Iga nädal toob jätkuvalt uusi leidusid ja pärast mitmekuulist pausi näeme, et taudi levik metsas on taas hoogustunud, katku leiud liiguvad edasi Lääne- ja Põhja-Eesti suunal," ütles Olev Kalda. "Ettevaatlikuks peaks tegema seegi, et pühadeaeg tõi uudise Poolast, kus pärast enam kui aastapikkust vaheaega on taas tuvastatud kodusigade taudijuhtum. See on ka meile hoiatuseks, et kuigi farmides pole möödunud sügisest uusi juhtumeid avastatud, pole oht kuhugi kadunud ja väiksemgi hooletus bioohutusnõuete täitmisel võib tuua taudi metsast farmi."

Komisjoni istungil on arutuse all Veterinaar- ja Toiduameti valmisolek operatiivseks tegutsemiseks võimalike uute taudipuhangute korral. Samuti arutatakse võimalusi metsatehnikaga seotud seakatku leviku riskide vähendamiseks, et vältida taudi edasikandumist seni veel taudivabadele aladele erinevates piirkondades asuvate metsade vahel liikuva tehnikaga.

Keskkonnaagentuuri juhtivspetsialist Peep Männil annab värskelt valminud raporti "Ulukiasurkondade seisund ja küttimissoovitused 2016" põhjal ülevaate metsigade arvukuse hinnangutest ja agentuuri soovitustest metssigade populatsiooni vähendamiseks.

"Metsas levivast katkust tulenevate riskide vähendamiseks seakasvatajate jaoks, tuleb ennekõike vähendada viiruse kontsentratsiooni looduses. Seepärast oleme pidevas kontaktis teadlastega, et leida veelgi efektiivsemaid ja Eesti oludes toimivaid meetmeid metssigade arvukuse võimalikult kiireks ja efektiivseks vähendamiseks," lisas Kalda.

Komisjoni ülesandeks on sigade Aafrika katku tõrjemeetmete koordineerimine ja tulemuste analüüs, taudi likvideerimiseks eraldatud riiklike ressursside suunamine ning riikidevaheline koostöö taudi edasise leviku tõkestamiseks.

Riiklik loomatauditõrje komisjon moodustati 31. juulil 2014. aastal peale sigade Aafrika katku diagnoosimist metssigadel Põhja-Lätis. Komisjoni kuuluvad Veterinaar- ja Toiduameti, Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi, Keskkonnaameti, Politsei- ja Piirvalveameti ja Päästeameti esindajad ning maakondlike veterinaarkeskuste juhatajad. Kuna taud on diagnoositud nii kodu- kui metssigadel, on komisjoni töösse kaasatud ka Keskkonnaministeeriumi ning Eesti Jahimeeste Seltsi esindajad.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju nii seakasvatussektorile kui jahimajandusele. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutusmeetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta. Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee.


Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 28.06.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.