Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Saare valla seafarmis tuvastati sigade Aafrika katk (2016-07-05 00:36:59)


4. juulil diagnoosis Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) Jõgevamaal Saare vallas Veia külas asuvas kolme seaga kodumajapidamises sigade Aafrika katku.
Nakkuse tõkestamiseks kehtestatakse taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

Tegemist on kolmanda juhtumiga, kus sigade Aafrika katk diagnoositakse kodusigadel pärast 2015. aasta septembrit. Möödunud reedel diagnoositi Jõgevamaal sigade Aafrika katk ka Puurmanni ja Põltsamaa vallas asuvates seapidamistes.

"Kuigi formaalselt võivad farmis olla kõik bioturvalisuse nõuded täidetud, oleme viimaste juhtumite põhjal tuvastanud, et praktikas võib nendest terviklikult kinni pidamine osutuda väikestele seapidajatele keeruliseks," ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda . "Seetõttu oleme otsustanud järgnevate nädalate jooksul veelkord kontrollida kõikide meile teadaolevate seapidajate bioturvalisuse nõuete täitmist."

"Praegu on metsad katkuseid metssigu täis, mistõttu on suur oht uuteks puhanguteks seafarmides. Ma rõhutan, et ka mõne seaga kodufarmis tuleb sigu pidada suletud ruumis, et välistada nende kokkupuude nakatunud metssigade, inimese saastunud jalanõude ning vabalt liikuvate koduloomadega, kes võivad viirust levitada," rõhutas Kalda.

Kalda sõnul kutsub Veterinaar- ja Toiduamet kõiki üles tähelepanelikkusele. "Kui märkate kusagil väljas kas või ühtainsat siga, andke meile sellest teada, sest see on taudi leviku vältimiseks keelatud. Me suhtume igasse vihjesse väga tõsiselt. Kui käite metsas matkamas, peske hoolikalt oma riided ja jalanõud ning hoidke seafarmidest eemale," lisas Kalda.

Taudipunkti ümber on kehtestatud ohustatud ja järelevalvetsoon, mille piirkonda jäävad viis väikefarmi samast maakonnast. Farmi on varem kontrollitud ning bioohutusnõuded olid farmis täidetud.

Epidemioloogilise uuringu käigus selgitatakse, kuidas haigusetekitaja farmi pääses.

Seakatku farmipuhangute vältimiseks alates 2015. aasta septembrist karmistunud bioohutusnõuded kehtivad kõigile seakasvatajatele üle Eesti.


Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.