Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeerium alustas välisõhu saasteainete piirnormide kaasajastamist (2016-07-05 12:43:35)

Keskkonnaministeerium alustas välisõhu saasteainete piirnormide kaasajastamist. Eesmärk on kaitsta nii Eesti inimesi kui ka looduskeskkonda meid ohustada võiva õhusaaste eest.

Uuendamise käigus analüüsitakse riigisiseste piirnormide vajalikkust ja pannakse paika uued normid. Samuti lihtsustub välisõhu saastamisega seotud keskkonnalubade aruandlus.

Selleks vajalikud alusuuringud teostab Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituut, kes analüüsib hetkel Eestis kehtestatud 78 saasteaine piirväärtuse põhjendatust, keskkonna- ja terviseohtlikkust ning esitab ettepanekud Eesti tingimustes oluliste saasteainete uute piirnormide kohta.

Keskkonnaminister Marko Pomerants kommenteeris, et kogu maailmas on puhta õhu teema suure tähelepanu all, kuna sissehingataval õhul on otsene mõju meie tervisele ja elukvaliteedile. "Eesti on üks puhtama õhuga Euroopa Liidu riikidest, kuid eks meiegi peame teatud saasteainete vähenemise nimel pingutama. Eesti algselt Nõukogude ajast pärit siseriiklike õhusaasteainete nimekirja koos nende piirnormidega on aastate jooksul oluliselt lühendatud ja korrigeeritud. Aga selge on see, et elu muutub ning peame ajaga kaasas käima ja tegema otsuseid, mille aluseks on kaasaja viimased teadusuuringud. Seega ongi õige hetk üle kontrollida, mis seis meil siseriiklike õhusaasteainetega on ning otsustada, kas on vajadus muudatusi teha", lisas Pomerants.

Töö esimeses etapis analüüsiti viimaste aastate välisõhu saasteainete koguseid ja ohtlikkust ning leiti, et nendest 78 saasteainest on kõige rohkem õhku paisatud ammoniaaki, tahkeid osakesi, alifaatseid süsivesinikke ja vesinikkloriidi, mille kogused aastas ületasid 1000 tonni piiri. Samuti, et 22 neist on tervisele väga ohtlikud ja 11 keskkonnaohtlikud.

Välisõhu kvaliteedi hindamiseks ja kontrollimiseks eristatakse esmatähtsaid ja esmatähtsuseta saasteaineid. Euroopa Liidus on üheselt normeeritud nn 13 esmatähtsat saasteainet. Riigisisesed nn esmatähtsuseta ainete piirnormid kehtivad 78 saasteainele ja nende rühmale.

Töö kokkuvõttena koostab keskkonnaministeerium koostöös Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudiga uuringule tuginedes ning huvigruppe kaasates eelnõu Eesti tingimustes olulistele saasteainetele ja uutele piirnormidele. Määruse eelnõu on plaanis kooskõlastamisele saata 2017. aasta teisel poolel.

Pikemalt saab esimese etapi kokkuvõttega tutvuda siin: http://www.envir.ee/sites/default/files/valisohu_
mitteesmatahtsate_saasteainete_piirnormide_uue_kontseptsiooni
_i_aruanne_2016_06_20.pdf

Projektiga seotud materjalid ja kaasamise ajakava leiab aadressilt http://www.envir.ee/et/esmatahtsuseta-saasteained


Allikas: Keskkonnaministeeriumi 05.07.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.