Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Saaremaa seafarmis tuvastati sigade Aafrika katk (2016-08-24 14:15:10)

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) sai laborist kinnituse eilsele kahtlusele, et Saaremaal Valjala valla Sakla külas asuvas 2700 seaga farmis on sigade Aafrika katk. Nakkuse leviku tõkestamiseks kehtestati taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

"Loomulikult olime valmis ka selleks, et kahtlus leiab kinnituse," ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Taudipunkti ümber on kehtestatud ohustatud ja järelevalvetsoon, kuhu ei jää ühtegi seapidamiskohta.

AS Vireen alustab täna sigade hukkamist ning toimetab korjused loomsete jäätmete käitlemise tehasesse Väike-Maarjas. Esialgsete plaanide järgi kestavad tööd laupäevani.

Kalda sõnul algas juhtumi uurimine seoses sigade suurenenud suremusega farmis. Tänase hommiku seisuga on farmis alates reedest hukkunud 48 siga. Proove võeti nii hukkunud kui elusatelt sigadelt ning kokku tuvastati 21 seakatkule positiivset proovi.

Eesti Maaülikooli teadlased aitavad epidemioloogilise uuringu käigus välja selgitada, kuidas haigustekitaja võis farmi pääseda.

"Kuigi saartel pole varem sigade Aafrika katku leitud, tuleb nii metsas kui farmides täie tõsidusega järgida bioohutusnõudeid," sõnas Kalda.

"Saaremaa ja Hiiumaa on siiani ainsad Eesti maakonnad, kus Euroopa Komisjon pole kehtestanud piirangutsoone, kuid selle juhtumi tulemusel kehtestatakse asjakohased piirangud. Mis ulatuses piirangud tulevad, on vara spekuleerida ja seda otsustab Euroopa Komisjon," ütles Kalda.

Tegemist on selle aasta kuuenda sigade Aafrika katku puhanguga kodusigadel.

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 24.08.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.