Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kabli linnujaama 48. hooaja avas sügis-tondihobu (2016-08-27 09:16:11)

Tänasega lõpetati Kabli linnujaamas hooajaeelsed ettevalmistustööd, millega on lindude sügisränne ametlikult avatuks arvatud.

Eile seadsid keskkonnaagentuuri ja keskkonnaameti eluslooduse spetsialistid üles Helgolandi mõrdpüünise võrgulina, kuhu kohe sattus ka esimene rändur - sügis-tondihobu (Aeshna mixta) (pilt asub siin ). Esimese külalise kujul on tegemist arvukaima kiiliisendiga, kes Kabli linnujaamas erinevatel sügisperioodidel tabatud. Kui palju aastaid uuriti Kabli linnujaamas vaid lindude rännet, siis viimastel aegadel on lisandunud ka kiilide, päevaliblikate ja nahkhiirte tegevuse uurimine.


Mullusel hooajal rõngastati Kabli linnujaamas 6215 lindu, mis jääb rohkem kui poole võrra alla 2014. aasta näitajaile, mil rõngastati 13452 isendit. Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna spetsialist Jaak Tammekänd ütles, et möödunud sügise madala püügiarvu üks põhjuseid oli päevase rände jaoks ebasoodne ilmastik. Alanud hooaja numbrid lüüakse kokku rändeperioodi lõpus, milleks on tavaliselt oktoobri lõpp. Rändeperioodi kõrghetk sõltub suuresti ilmast, kuid spetsialistide sõnul jääb see septembri teise poolde.


Kabli linnujaama külastab sügisrände hooajal iga aastaga üha enam huvilisi. Nende seas on nii juhuslikke möödasõitjaid kui ka ekskursante. "Lõunapiiri lähistel toimuv suleliste ränne võib kõneainena küll muu rände varju jääda, kuid omamoodi intriigi ja rohkelt emotsiooni jagub küllaga," kutsub Kabli linnujaama tegemisi jälgima keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala.

Kabli linnujaam asub Häädemeesta vallas, Kabli külas. Linnujaam on loodud 1969. aastal, et uurida ja seirata lindude rännet. Põhimeetoditeks on rändevoost Helgolandi rüsa ja loorvõrkude abil püütud lindude rõngastamine, nende füsioloogilise seisundi hindamine ning rände visuaalne jälgimine. Rõngastustegevust koordineerib Keskkonnaagentuuri alla kuuluv Matsalu rõngastuskeskus, kes lisaks rõngastamisele arhiveerib ka keskusesse jõudvad rõngaleiud ja teavitab neist rõngastajaid, leidjaid ning vajadusel ka teise riikide rõngastuskeskusi. Lindude rõngastamist on Eestis tehtud 104 aastat. Rõngaleidudest teatamine on oluline, sest nende abil saadakse palju informatsiooni lindude rändeteedest, rändekiirusest, east, populatsioonide levikust ja lindude käitumisbioloogiast. Seetõttu ootab Matsalu rõngastuskeskus teateid kõigist rõngaleidudest e-mailile matsalu@envir.ee.

Kabli linnujaama ümbritseb Kabli looduskaitseala. Kaitseala valitsejaks ja Kabli linnujaama tegevuse korraldajaks on keskkonnaagentuur.

Eilse sügis-tondihobu pilt asub siin: http://www.keskkonnaagentuur.ee/et/uudised/kabli-linnujaama-48-hooaja-avas-sugis-tondihobu


Allikas: Keskkonnaagentuuri 26.08.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.